Ny i Berlin - hjälp på vägen

Under vårarna är det ofta många som flyttar till Berlin. Skolorna slutar, sommaren smyger igång och Berlins bästa period har börjat. Under denna tidpunkt är det ofta nyanlända frågar efter råd inom olika områden så det är dags att göra ett tipsinlägg gällande detta.
 
Vill du flytta till Berlin, är redan på väg eller funderar på att få luft under vingarna
men du vet inte vart du ska flyga - this is for you!
 
Boende: Jag har tidigare skrivit inlägg om att hitta riktigt boende i Berlin och detta gäller fortfarande. Sök, sök och sök! Ett ytterligare tips, förutom att ligga i på alla sidor som finns, både de uppradade i inlägget men även sidor och grupper via facebook, är att vandra runt bland hus man är intresserad av. Sätt upp lappar i området och det kan resultera i napp. Många äldre vill hyra ut ett eller fler rum i en lägenhet som har blivit för stor med åren osv. 
 
Jobb: I Berlin finns en mängd (internetbaserade) företag som söker svenskar, eller engelsktalande, till sin kundtjänst. Många av dessa företag söker löpande efter kundtjänstmedarbetare; Paypal, Zalando, Booking, Move24, GoEuro, DigitalPerformance, Vistaprint, Visual Meta med flera... Vill du ha jobb i ett så kallat start-up, vilket många företag är i Berlin (företagens vagga), kan du spana in sidan Berlin Startup.
 
Är du intresserad av café-, restaurang- eller affärsjobb rekommenderas det att vandra runt och visa upp sig, men om du hellre vill söka jobb via nätet finns en drös sidor att börja på; ebay-kleinanzeigen.dede.indeed.com, stepstone.dekimeta.de, jobrapido.de, jobbörse.de samt monster.de är de mest frekventa. På många sidor kan du välja att söka efter jobb som exempelvis har ordet "schwedisch" i texten, vilket kan hjälpa dig som svensktalande att få in en fot. 
 
Rent generellt ses det som en fördel att ha en högskole- eller universitetsexamen i Berlin, då många tyskar inte har det (detta på grund av att det tyska skolsystemet är speciellt utformat, om man ser till vår svenska variant), så har du det - good for you! :) Jobbar du på distans och vill träffa likasinnade - spana in inlägget om jobbcaféer i Berlin
 
Ett annat sätt att få in en första fot på Berlins arbetsmarknad är att ta en praktikplats. Skicka in ditt (ordentliga) CV till företag du är intresserad av eller känner du vill lära dig av. Får du en praktikplats som sträcker sig över mer än tre månader får du dessutom lön för det i form av Berlins minimilön på strax över 8€ i timmen. Kan helt klart vara värt att börja på :)
 
Brandenburger Tor med en fin berlinvän skymtandes längst till höger
 
Vänner: Många frågar hur hittar nya vänner i Berlin och detta kan ju vara ett kapitel för sig. När jag flyttade till Berlin kände jag inte en kotte och eftersom jag inte skulle ha en skolklass eller jobb att gå till varje dag fick jag förlita mig på mig själv i att söka upp nya vänner.
 
För mig löste det sig ganska snabbt genom att två tjejer skrev i facebook-gruppen svenskar i Berlin att de sökte öl-sällskap och då var vi knappt tio som nappade. Tre av oss forsatte att hänga tills gruppen bit för bit flyttade från stan. Så det är första tipset - skicka ut en förfrågan om kompisdate!
 
Utöver detta så uppmanar jag alla att försöka prata med folk som du träffar eller möter på olika ställen. Jag har blivit kompis med bartenders, människor jag satt mig bredvid på caféer och personer jag träffade när jag pluggade tyska i somras. Kruxet är att våga öppna upp och våga prata. Det är lättare, anser jag, i Berlin än i Sverige då mentaliteten är annorlunda och det anses inte konstigt att prata med människor du inte känner.
 
Om du som jag flyttar ensam så kan du dessutom bestämma helt från början vem du vill vara. Ingen vet hur du har varit hemma och ingen vet något om din historia. Vill du vara framåt - bli framåt. Vill du vara en fashionista - bli en fashionista. Bli den du vill vara och människor kommer dras till dig ♥ 
 
Platser jag träffat vänner: via Facebook-gruppen Svenskar i Berlin, på Irish Pub (trevlig och pratglad personal), det samma gäller Balzac CoffeeCafé Cinema (här träffar du många med olika ursprung),  MonarchBateau Ivre (med flera Oranienstraβe-barer). Lycka till! :) 
 
Va den du vill vara! Kanske en Pandicorn? ;)
 
Svenska(r) i Berlin: Att bolla saker med andra svenskar kan vara skönt i vissa frågor eller att ha en snutt svensk vardag i en tysk stad. Dels så rekommederar jag alla som flyttar till Berlin att gå med i ovan nämnda facebook-grupp men det finns andra "svenska" platser runt om i Berlin att ha med på sin lista vid behov;
 
Svenska kyrkan i Berlin har till exempel ett café där man kan snacka med andra över en kanelbulle, Café Stockholm, Café Valentin eller Okay café, som alla tre drivs av svenskar. Om du behöver svenska varor finns Herr Nilsson, Schweden Markt eller IKEA.
 
Hoppas du landar väl i Berlin och undrar du något - lämna en kommentar så svarar jag så snart jag kan ♥

0 kommentarer publicerat i Leva i Berlin, Ny i Berlin;
Taggar: Att hitta vänner, Berlin, Best of Berlin, Café Stockholm, Café Valentin, Flytta utomlands, Herr Nilsson, Jobbcafé, Okay café, Schweden Markt, Skaffa vänner, Trevligt boende i Berlin, berlinblogg, berlinguide, berlintips, best of berlin, bestofberlin, bo i berlin, boende i Berlin, flytta, flytta till Berlin, hitta boende, ikea, jobb, jobba i Berlin, svenska kyrkan, svenskar i berlin, vänner i Berlin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...