Grönt är skönt / dean&david

En kedja som finns i Berlin är "dean&david". På Dean & David kan du äta olika sallader, tyska versioner av indisk curry och goda soppor. Det mesta finns som vegetariskt och veganskt men går även att få med kyckling eller kött. Det bästa är dock juicerna. Juicer med ingefära, mynta, chiafrön eller mango. Ja, här finns det mesta i juiceväg. Omnomnom. Du hittar Dean & David på flertal olika platser i Berlin, jag har besökt den vid Monbijouplatz samt den på Ku'Damm. Ett tips till dig som gillar juice lika mycket som jag alltså! :)
 
 
0 kommentarer
publicerat i Äta och dricka i Berlin
Taggar: Berlin, Best of Berlin, berlinblogg, berlinguide, berlintips, best of berlin, bestofberlin, dean&david, grönt, juice, sallad, vegetariskt, äta i berlin, äta och dricka i Berlin

73 år sedan befrielsen

En dag som betyder så mycket. Den betyder frihet. Den betyder sorg. Den betyder kärlek och den betyder hat. Texten nedan skrev jag för tre år sedan, när det hade gått 70 år sedan befrielsen. Lika mycket sant idag som det var då. Kämpa. Kämpa alla, för att det inte ska ske igen. Kämpa för att minska förtryck och hat. Kämpa för kärlek och rättvisa ♥

 
 
Igår var det 70 år sedan Auschwitz befriades från nazisternas hand. 70 år har gått sedan början av slutet på det hat som spred sig genom Europa som en löpeld, och som hade sitt fäste i Berlin. Jag blir illamående av tanken och nej. Jag var en av dem som inte följde med på klassresan till just Auschwitz i nian.
 
 
Jag personligen känner att jag inte behöver uppleva det på plats, jag känner redan så starkt för vad som hände. Men vissa pratade om att det skulle vara "kul att komma bort från skolan". De valde helt klart rätt. För om man tänker så så är man en person som behöver uppleva Auschwitz på plats. Som behöver se med egna ögon. Det avrakade håret, glasögon som ligger samlade. Sånt behövde de se.
 
 
Igår kväll såg jag ett program, som inte hade något alls med Auschwitz eller förintelsen att göra. Det enda sambandet var en äldre dam. 101 år gammal, närmare bestämt. Och att tiden går kan vi ju inte göra något åt, men att folk glömmer kan vi göra något åt. Den krassa sanningen är att de som överlevde Auschwitz är snart borta. Tiden har tagit dem. Men tillsammans måste vi se till såatt inte tiden tar deras minnen. Detta får inte hända igen. Du måste våga resa dig upp och säga nej om du ser något som inte är okej. Och du måste minnas det som varit.
 
 
Tiden kan ta människor. Men den får inte ta minnen.
 

 
Vill du lära dig mer om förintelsen (i Berlin) rekommenderar jag museet under Holocaust Denkmal samt Judiska museet.
 
0 kommentarer
publicerat i Historia i Berlin
Taggar: Berlin, Best of Berlin, Historia i Berlin, Holocaust denkmal, befrielsen, berlinblogg, berlinguide, berlintips, best of berlin, bestofberlin, förintelsen, historia, holocaust, judiska museet

Holiday Inn Berlin City Centre West

Ja, det var länge sedan jag recenserade boende här på bloggen och det har ju sin logiska förklaring - jag har haft mitt boende klart för mig de senaste året. Men, som jag nämnt i det senaste så söker jag för närvarande efter nytt och då kom det sig att julturen spenderades med ett par dagar på hotell i Berlin. Denna gången var det Holiday Inn Berlin City Centre West (pjuh, för långt namn...) som fick sig ett besök och nedan är mina tankar om det.

 
Läge: Om du gillar att ha nära till shopping och u-bahn är detta hotellets läge inget att klaga på. På promenadavstånd till Ku'damm och Wittenberg platz hittar du hotellet och eftersom jag råkar gilla att bo i västberlin så passar det mig fint. Varför gillar jag väst? I min mening är det lugnare tempo här, definitivs mindre festande men även (kanske nackdel) mindre att göra kvällstid. Men eftersom det tar dig minuter att komma till festen med u-bahn har det aldrig setts som ett problem hos mig.
 
Rummen: Vårt rum var i klassisk hotellrums-storlek, med en något mindre säng än vad som är vanligt. TV, soffa samt skrivbord fanns också. De hade även två sorters kuddar, en hårdare och en mjukare, vilket kan låta trivialt men för mig var det bra. Bra för nacke och bra för variation. Badrummet var bra, med fräsch inredning och dusch. Inget direkt att klaga på. Ett plus, från min sida som inte känner att jag behöver få rummet städat varje dag vid en fyra dagars vistelse, var att om man meddelade till receptionen att man avböjde städning följande dag fick man gratis dryck i baren. Trevlig!
 
Frukost: Här fanns det inte så mycket att välja på. För att frukost ska få fullpott av mig krävs något varmt, gärna ägg, bacon, korv och bönor. För att få ytterligare plus behövs pannkakor/våfflor eller gröt. I detta hotellets fall fanns två sorters yoghurt, bröd med pålägg och kokt ägg. Det för 90 svenska kronor. Eftersom jag vet att du kan hitta bättre, godare och mer spännande mat ute på stan kände jag att frukosten drog ner hotellets betyg. Men om man vill ha enkel frukost i en relativt lugn frukostmatsal - go for it.
 
Service: Som vanligt, skulle jag vilja säga, utnyttjar vi inte hotellets service som sådan men jag skulle vilja inflika att hotellets personal var himla trevlig. Lätt att prata med och svarade vänligt på (konstiga) frågor ( = till exempel som vad igelkott heter på tyska...).
 
 
Allt som allt skulle jag ge Holiday Inn Berlin City Centre West 3,5 av 5 Berliner björnar. Hotellets läge, trevliga personal och mysiga rum fick här väga upp något dyster frukost. Se bilder på hotellet hos booking här, där du även kan boka hotellet (obs, ej sponsrad).
0 kommentarer
publicerat i Bo i Berlin
Taggar: Berlin, Best of Berlin, City West, Holiday Inn Berlin City Centre West, Hotell i Berlin, Ku'damm, berlinblogg, berlinguide, berlintips, best of berlin, bestofberlin, kurfürstendamm
Visa fler inlägg
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...