70 år sedan befrielsen

 
Igår var det 70 år sedan Auschwitz befriades från nazisternas hand. 70 år har gått sedan början av slutet på det hat som spred sig genom Europa som en löpeld, och som hade sitt fäste i Berlin. Jag blir illamående av tanken och nej. Jag var en av dem som inte följde med på klassresan till just Auschwitz i nian.
 
 
Jag personligen känner att jag inte behöver uppleva det på plats, jag känner redan så starkt för vad som hände. Men vissa pratade om att det skulle vara "kul att komma bort från skolan". De valde helt klart rätt. För om man tänker så så är man en person som behöver uppleva Auschwitz på plats. Som behöver se med egna ögon. Det avrakade håret, glasögon som ligger samlade. Sånt behövde de se.
 
 
Igår kväll såg jag ett program, som inte hade något alls med Auschwitz eller förintelsen att göra. Det enda sambandet var en äldre dam. 101 år gammal, närmare bestämt. Och att tiden går kan vi ju inte göra något åt, men att folk glömmer kan vi göra något åt. Den krassa sanningen är att de som överlevde Auschwitz är snart borta. Tiden har tagit dem. Men tillsammans måste vi se till såatt inte tiden tar deras minnen. Detta får inte hända igen. Du måste våga resa dig upp och säga nej om du ser något som inte är okej. Och du måste minnas det som varit.
 
 
Tiden kan ta människor. Men den får inte ta minnen.
 

Friedrichstadt Palast

Vid ett flertal tillfälle har jag tipsat er om att se varité på Friedrichstadt Palast vid ett besök i stan och nu är det faktiskt dags igen. I julas fick jag tag på riktiga värstingbiljetter till showen The Wyld, som spelas just nu, och som vanligt så var det fabulöst!
 
Så. Återigen. Boka biljetter, och gör det nu. → biljettsida.
 
 
 
... från själva showen får man aldrig ta bilder så dessa får duga. En på ensemblen och en på affischen ;)
 
0 kommentarer
publicerat i Se & göra i Berlin
Taggar: Berlin, Friedrichstadt-Palast, Show, Varité, berlinblogg, berlintips, blogg, friedrichsstrasse, the wyld, tips

"Udda" saker att göra i stan

 Jag sprang (läs: surfade) över den här artikeln, om udda saker att göra i Berlin, och tyckte den var ganska skoj. Mount Mitte (1) har jag hört talas om tidigare men inte varit djärv nog att besöka än, och Berlin Underwelten (8) var nog en av de saker som jag bockade av först från min att göra-lista när jag började besöka staden.
 
Nästa inlägg får nog bli med bilder därifrån, från den "undre världen". Skrämmande och smart på samma gång, på något vis...
 
 
 
Visa fler inlägg
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...