Berlins bästa julmarknader

Som utlovat kommer här ett inlägg med mina favoritjulmarknader i Berlin. Varje marknad har sin charm och allt beror på vilken smak du har eller vad du är ute efter för stunden. Liksom i inlägget om en julmarknad för varje smak så har jag försökt få ner känslan, som du möts av, i skrift. Jag har fokuserat på fem marknader, med ett par bubblare längst ner i inlägget. Är du redo - då kör vi!

 
Gendarmenmarkt - hantverk & mat
På julmarknaden på Gendarmenmarkts vackra torg möts du av en mängd olika hantverk och en mängd smarrig mat. Julmarknaden är en av få i stan som har inträde. Men don't ya worry, en 1-2€ är allt som krävs för att stiga in i den julvärld som dukas upp här.
 
På kvällstid är det ofta fullt med folk, speciellt om helgerna, så se till att hålla koll på varandra i folkmassan. Att denna marknad ligger på fint till är ett plus, på torget mellan de två gamla och vackra kyrkorna och Berlins konserthus gör allt mer stämningsfullt.
 
Kulturbrauerei - skandinaviskt mys
På Berlins Kulturbryggeri samlas de försäljare som har skandinavien i tankarna. Svensk glögg och finsk glögi är två av smakerna du kan sätta tänderna i här. Det som gör Kulturbryggeriets marknad så mysig är läget i sig. Omgiven av gamla tegelbyggnader får man en ombonad känsla som kapslar in julstämningen som i en egen värld.
 
På denna marknad är det tradition för mig att köpa julsenapen. Men inte är det vanlig senap, nope. Här kan du hitta tranbärs-, jalapeño-, eller kardemummasenap för att nämna några. Spännande kombinationer med andra ord. Stämningen är i vilket fall största anledningen till att jag går hit. Längtar!
 
Julmarknad vid Gendarmenmarkt
 
Sophienstraβe - ekologiskt & veganskt
Denna marknad hittar du på just Sophienstraβe vid Hackescher Markt. En enda lång gata fylld till bredden av julstånd inriktade på två saker - ekologiska (rå)varor och veganska läckerheter. Lillasyster-vegans favoritmarknad med andra ord!
 
Du hittar även speciella hantverk här, varav några av dem brukar stå i Mauerpark om somrarna. Ett år köpte vi ett skärp med legobälte till en vän. Perfekt för att kunna pimpas precis så som man själv vill ha det - och väldigt personligt. En marknad fler borde besöka tycker jag. Mer eko till folket!
 
Schloβ Charlottenburg - Hantverk i slottsmiljö
Framför Charlottenburgs slott hittar du en stor julmarknad som slukar en massa människor. Trots välfylld brukar det därför inte kännas lika trångt här. Varför ska du gå hit? Ett enkelt svar - du ska dricka varm äppelmust. En tradition sedan många år. I samma stånd kan du även äta vegansk soppa.
 
Marknaden i sig bjuder på spännande matstånd och trevliga hantverk. Du hittar även stånd med allehanda julprylar, såsom färgglada julstjärnor i papper, klassiskt julgodis, ljus av bivax (luktar ju så gott!) med mera. För barn finns här även ett miniland med karusell och sågbana. En marknad med det mesta, med andra ord.
 
Rotes Rathaus - en mix av allt
Ja, på julmarknaden framför Berlins röda rådhus hittar man det mesta. Ett pariserhjul (som jag för övrigt aldrig har åkt upp i - varför vet jag inte då jag älskar pariserhjul!), en skridskobana (där barnen åker med stöd i form av pingviner - så nedrans gulligt!), mat, hantverk, dryckesstugor, krimskrams, en flygande tomte... Ja, du hör ju.
 
Ett stånd som jag och mitt sällskap ramlade över förra året, som jag får hoppas återkommer, var ett vikingainspirerat stånd som serverade en massa versioner av glühwein och mjöd. Grymma smaker i grymt vackra koppar. En av anledningarna till att besöka röda rudhusets marknad alltså.
 
Detta är fem av mina favoriter som alltid får sig minst ett besök. Eller, vem försöker jag lura. Ett besök? Ne, ett dussintal eller så kanske ;) Bubblarna för i år är...
 
Äppelmust på Klunkerkranich
 
Klunkerkranich minimarknad. På Klunkerkranich tak kan du hitta ett par stånd som har fokus på eko (bra där!). Du kan också dricka glühwein (vilket för övrigt, så klart, finns överallt) och varm äppelmust. Mys!
 
Julmarknad i Spandau. En marknad som jag tycker om, kanske av anledningen till att den ligger utanför Berlin? Något oklart men trevlig brukar den vara i alla fall. Krimskrams i mängder kan du i alla fall hitta här, ofta till snäppet bättre spiser eftersom du är just utanför Berlin.
 
Julmarknad i Potsdam. Ja, i höstas fick jag ju till sist besök Sansoussci och på gatan och torget framför slottsparken hittar du Potsdams julmarknad. Värt ett besök kan jag säga. Mys är ett ord jag verkar återkomma till så vi kör på det. Mys!
 
Jul på RAW-Gelände. Bredvid kända Revalerstraβe i Friedrichshain hittar du Gelände-området. I juletid har de marknadsstånd lite här och var. En speciell form av jul som gör sig bäst genom att upplevas. Du märker det när du kommer dit :)

0 kommentarer
publicerat i Jul i Berlin
Taggar: Berlin, Best of Berlin, Klunkerkranich, Potsdam, RAW-Gelände, Weihnacht in Berlin, berlinblogg, berlinguide, berlintips, best of berlin, bestofberlin, gendarmenmarkt, jul, jul i Berlin, julmarknader, julvärld, kulturbrauerei, rotes rathaus, schloss Charlottenburg, sophienstrasse, spandau, weihnacht, weihnachtsmarkt

Jetzt sind sie offen - julmarknader 2017

Imorgon är dagen kommen för Berlins julmarknader att öppna upp. Som jag skrev i ett tidigare inlägg så tjuvstartade de (som vanligt) vid Potsdamer Platzp (punkt 5 nedan) men nu - nu är snart alla marknader igång! Weihnachten in Berlin har gjort ytterligare en smart karta som vi kan spana in på läget för olika marknader, med länkar till mer information (på tyska).
 
I dagarna kommer även ett inlägg med mina favoritmarknader i Berlin. Det finns massvis (över 60 olika marknader) så jag har inte hunnit besöka alla men ett humm om vilken riktning du ska gå kan jag i alla fall erbjuda. Har du ännu inte bokat julturen - gör det nu! Mys i kvadrat kan jag lova!
 
 
1. Weihnachtsmarkt auf dem Alexanderplatz (Alexanderplatz)
2. Weihnachtsmarkt am Roten Rathaus (Rathausstr. 15, 10178 Berlin)
3. Weihnachtsmarkt an der Gedächtniskirche (Breitscheidplatz 1, 10789 Berlin)
4. Weihnachtsmarkt am Gendarmenmarkt (Gendarmenmarkt 1, 10117 Berlin)
5. Winterwelt am Potsdamer Platz (Alte Potsdamer Straße 1, 10785 Berlin)
6. Weihnachtsmarkt Schloss Charlottenburg (Spandauer Damm 10, 14059 Berlin)
7. Weihnachtsmarkt in der Altstadt Köpenick (Grünstraße 11, 12555 Berlin)
8. Spandauer Weihnachtsmarkt in der Altstadt (Altstadt Berlin-Spandau, Carl-Schurz-Straße (und andere), 13597 Berlin)
9. Wintertraum am Alexa (Alexanderstraße, 10178 Berlin)
10. Alt-Rixdorfer Weihnachtsmarkt (Richardplatz 28, 12055 Berlin)
11. Lucia Weihnachtsmarkt in der Kulturbrauerei (Schönhauser Allee 36, 10435 Berlin-Prenzlauer Berg)
12. Fabelhafte Weihnachten im Sony Center (Potsdamer Straße 4, 10785 Berlin)
13. Weihnachtsmarkt Jagdschloss Grunewald (Hüttenweg 100, 14193 Berlin)
14. Adventsmarkt auf der Domäne Dahlem (Königin-Luise-Straße 49, 14195 Berlin)
15. Weihnachtsmarkt auf Lehmanns Bauernhof (Alt-Marienfelde 35-37, 12277 Berlin-Marienfelde)
16. Holy Shit Shopping - Design-Weihnachtsmarkt (Arena Berlin, Eichenstraße 4, 12435 Berlin)
17. Weihnachtsrodeo - Designweihnachtsmarkt (Kühlhaus, Luckenwalder Straße 3, 10963 Berlin)
18. Kladower Christkindlmarkt (Imchenplatz 1, 14089 Berlin)
19. Nordische Märchenweihnacht auf dem Gutshof Schloss Britz (Alt-Britz 73, 12359 Berlin)
20. KiezWeihnacht in Friedrichshain (Samariterstraße 14, 10247 Berlin)
21. Umwelt- und Weihnachtsmarkt in der Sophienstraße (Sophienstraße, 10178 Berlin)
22. Weihnachtsmarkt in den Späth'schen Baumschulen (Späthstr. 80, 12437 Berlin)
23. Kunsthandwerklicher Weihnachtsmarkt in Frohnau (Zeltinger Platz 1-19, 13465 Berlin-Frohnau)
24. Schwedischer Weihnachtsbasar (Landhausstrasse 26-28, 10717 Berlin)

 
0 kommentarer
publicerat i Jul i Berlin
Taggar: Berlin, Best of Berlin, Weihnacht in Berlin, berlinblogg, berlinguide, berlintips, best of berlin, bestofberlin, jul, jul i Berlin, julmarknader, weihnacht, weihnachtsmarkt

En julmarknad för varje smak

Ja hörni, vi fortsätter på jultemat i bloggen. Jag börjar känna mig småsugen på jul faktiskt, inte ofta det händer kan jag meddela, men just Berlins julmarknader har något visst... Jag hittade i alla fall en lista på Visit Berlins blogg där de har stolpat upp olika marknader efter olika smak. Vissa av dem förstår jag mig inte riktigt på (som The Romantic vid Opernpalais?) men överlag en bra lista.
 
Sedan tidigare har jag inlägg med mina favoritmarknader i stan och dessa hittar du under kategorin Jul i Berlin här på Best of Berlin. Där ligger förstås en massa inlägg rörande julen som bara väntar på att bli lästa.
 
 
 
0 kommentarer
publicerat i Jul i Berlin
Taggar: Berlin, Best of Berlin, Breitscheidplatz, Gedächtniskirsche, berlinblogg, berlinguide, berlintips, best of berlin, bestofberlin, jul, jul i Berlin, julmarknader, visit berlin, weihnacht, weihnachtsmarkt
Visa fler inlägg
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...