Berlins höjdpunkter 2.0

En sak som jag återkommer till lite titt som tätt är utkiksplatser för bilder eller helt sonika vyer över Berlin. På tal om just rooftops i Berlin kommer här en liten lista över platser som kan ge dig schyssta bilder över Berlin. Bilder tagna från ovan är trevligt, anser jag själv, och Berlins höjdpunkter är på toppen av toppen.

 
Vi börjar med klassikern: TV-tornet. Uppstickigast i stan och helt klart det som främst är Berlins symbol. Kostar ett par € att åka upp i, efter du tagit dig an kön, men kan vara värt om du vill få en utsikt över Berlin högt ovan övriga byggnader. Det som är synd med att åka upp i TV-tornet (eller kanske dess styrka, beroende på hur man ser det) är ju att TV-tornet i sig inte kommer med på bild. Det kan deet dock göra om du istället åker högst upp i Park Inns byggnad.
 
Höst upp på Park Inns hotell finns en terass som bjuder på trevlig utsikt mot väst med TV-tornet i blickfånget. Kostar ca 5€, vilket är ungefär halva kostnaden mot TV-tornets. I närheten ligger även House of Weekend, som jag nämnde här bland Berlins takbarer, vilket även det ger en fin utsikt över Berlins mer östra delar. 
 
Att vandra upp i Domen, Berliner Dom, är ett annat tips. Om jag minns rätt kostar det 3€ att gå in i Domen och då är det fitt fram att vandra upp i kupolen. En höjdpunkt som inte alla känner till men som är häftig att få uppleva. Du kan spatsera runt kupolen och spana in Berlin och dess museuminsel från lite olika vinklar. Tips!
 
Pic:  Loewe7
 
I östra Berlin finns Deck 5 och Sky Kitchen, som jag nämnde bland takbarerna, som bjuder på finfin utsikt. En relativt okänd fotoplats över Berlin är dock Zionkirche. Placerat mellan Mitte och Prenzlauer Berg på en kulle ger kyrkans välvda bågar en perfekt inramning mot TV-tornet, bland annat. Nästan så väl så att man tror att det var planerat. Kostar 2€ och går endast att spanas in på söndagar kl. 12-16. 
 
Ytterligare tips, som är placerde kring Potsdamer Platz, är Panorama Punkt. Högst upp i Kollhoff Tower finns en utkiksplattå som du kommer upp i genom att ta en sjukligt snabb hiss upp. Även detta kostar ett par € men kan vara trevligt då du lättare får bilder krings Berlins centrum (som i mitt i stan).
 
I samma område, mellan Potsdamer Platz och Checkpoint Charlie håller även Berlins Hi-Flyers till. De styr över Berlins mest kända luftballong som via en vajer lyfts upp X-antal meter upp i luften. Ett spännande sätt att få en utblick över Berlin. Om luftballongen lyfter för dagen eller ej styrs dock av vädret, då blåst inte är det bästa för just denna luftballong. 
 
För Berlins västra delar rekommenderar jag antingen någon av de takbarer jag nämnde här, så som Monkey Bar eller Puro, men även Siegessäule, Guld-Elsa som sprider sina vingar över Tiergarten. Trappan upp är inget för de svaghjärtade men kan vara värt det om du vill se Tiergarten från ovan och Brandenburger Tor i fjärran. 
 
Utöver dessa har vi två doldisar. Funkturm är västra Berlins TV-torn, påminner om Eiffeltornet i utformning och ger dig en fin utsikt över Väst-Berlin. Även tekniska universitetets (TU) cafeteria är lite utav ett wild card. Kostar gratis och finns högst upp i Telecom Tower vid Ernst-Reuther-Platz. Bjuder kanske på mindre kända vyer men håll till godo - det är fortfarande Berlin ♥
 
De södra bitarna då. En "byggnad" som är cool är Schönebergs Gasometer. Ett sjukligt högt gammalt gasverk som struktur stoltserar högt över Berlins södra delar. Kostar runt 20€ att vandra upp i (endast med guide!) och är bara något för den äventyrlige. I söder finner vi (så klart) även Klunkerkranich som i sig är en klassiker. 
 
 
0 kommentarer
publicerat i Se & göra i Berlin, Sevärdheter i Berlin;
Taggar: Berlin, Berliner Dom, Berlins höjdpunkter, Best of Berlin, Deck 5, Domen, Funkturm, Gasometer, Hi-Flyers, House of Weekend, Klunkerkranich, Luftballong, Monkey Bar, Park Inn, Park Inn Terrace, Puro, Siegessäule, Sky Bar, Sky Kitchen, TV-tornet, The Dome, berlinblogg, berlinguide, berlintips, best of berlin, bestofberlin, höjdpunkt, panorama punkt

The Avocado

För ett par inlägg sedan skrev jag att jag skulle lämna en liten recension över ett café jag besökt nyligen och här kommer den. Cafét i fråga är relativt nyöppnat och heter hippt nog The Avocado. Som de flesta säkert har insett så är just avocado en frukt/grönsak/smarrig sak som är väldigt inne just nu och det har cafét tagit fasta på. 
 
Här möts du först och främst av den mysiga uteserveringen som är placerad på ett av mina favoritstråk i Berlin - längst med Spree mellan Monbijou och Friedrichstraβe. En solig förmiddag gör sig otroligt bra här med solen i blicken och kluckandet från Spree i öronen. Mys i kvadrat!
 
Utöver detta så serverar The Avocado på fräscha rätter i form av gröt, mackor, pannkakor, äggröror och färsta juicer. Allt för att på något vis matcha den trend de ter sig följa. Jag provade en mynta- och vattenmelonsjuice som var trevlig och pannkakor gjorda på avocados som var smarriga.
 
Dock så kostar det fenomenala läget en smula, då fyra små pannkisar (i storlek av svenska plättar) kostar runt 6€. Är du ute efter mycket pannkisar för pengarna är det därför inte hit du ska gå. Men är du ute efter mys längst med Spree och en fräsch upplevelse - absolut. Gå hit och instagramma den vackra maten :) 
 
 
0 kommentarer
publicerat i Sommar i Berlin, Äta och dricka i Berlin;
Taggar: Avocado, Berlin, Best of Berlin, Frukost, Monbijoupark, Spree, The Avocado, berlinblogg, berlinguide, berlintips, best of berlin, bestofberlin, brunch, café, friedrichsstrasse, frühstück, juice, lunch

Berlinska takbarer / Rooftop bars

Sommaren är häääär! Ja, i alla fall sett till värmen som svept in över stan (vilket är det enda jag går efter :p). För att fira det har jag gjort en lista över Berlinska takbarer eller rooftops som kan vara mysiga att spana in. Kan även ses som trevliga andningshål eller vätskedepåer om luften står still i stan. Här kommer ett par favoriter, från väst till öst!

 
Puro. Ligger på 20e våningen i Europacenter på Breitschiedplatz på Ku'Damm och bjuder på trevlig utsikt över Berlin City West. Här hittar du trevliga drinkar, på klubbig miljö och sittplatser i loungestil. Gött! Monkey Bar är Puros mer kända lillasyster. Jag skriver lillasyster då Monkey Bar "endast" ligger på 10e våningen i 25hour Hotels byggnad.
 
Även på Monkey Bar kan du slurpa goa drinkar i soft stämning. Antingen med utsikt över det samma som Puro - City West - eller Zoologischer Gartens apbur (därav det komiska i Monkey Bar). I den ännu något lägre byggnaden Bikini finns även Rooftop Bikini som inte brukar vara lika full som sina två storasyskon. 
 
Solar. Okej, kanske rent tekniskt ingen rooftop-bar men både baren och utsikten finns. Ligger vid Anhalter Bahnhof och glashissen upp ger dig en första inblick i hur stämningen på Solar är. Goda, något dyra, drinkar med vacker vy över Berlins city center. 
 
La Banca Bar är en bar jag har hört mycket gott om men än så länge inte hunnit besöka. Ligger strax söder om Museuminsel, Berlins museumö, och bjuder på en vy en mängd fotografer har som hemmabas i Berlin. Bra recensioner på TripAdvisor och ett schysst läge fyller på det positiva, så denna får snart ta och besökas. Blir dock finskorna på, då det är baren på ett fint hotell. 
 
I närheten av la Banca Bar ligger även House of Weekends takbar. En byggnad som ses som Park Inns lillebror, placerad ett par hundra meter från Alexanderplatz. House of Weekend bjuder gärna in till lanseringsevenemang av diverse mat och drycker och bjuder på detta, tillsammans med goda drinkar och tilltugg, på en fantastisk utsikt över Alexanderplatz och Berlins mer östra delar.
 
En sommarkväll på House of Weekend
 
Strax norröver finns även Amano hotells rooftop-bar. Mysig loungekänsla, goda drinkar (hur många gånger har jag skrivit det nu?) och utsikten över Berlin ♥. 
Wombats City Hostel har en annan närliggande takbar där de ibland tillåter andra än boende att besöka. Här är känslan mer avslappnad i jämförelse med Amanos loungeiga stil. 
 
Okej, jag skriver det snabbt så har vi det överstökat ;) - Klunkerkranich. En av de mest kända takbarerna i Berlin och kanske även en av de mest besökta. Ligger i Neukölln och har allmänt magisk vibe en solig dag. Säger som Stenis, de ä bar å åk! Här är det avslappnat som gäller. Öl i handen, fötterna i en sandlåda och solen i ögonen. Magiskt.
 
I Berlins östra delar, i Prenzlauer Berg, ligger Deck 5. Liksom Klunkerkranich är Deck 5 placerad på taket av ett köpcentrum/parkeringsgarage och här är det strandfeeling som hägrar. Sand, sand, sand. De kallar sig för Skybeach och det är ett passande namn tycker jag. Att ha fötterna i sanden och samtidigt spana ut över Berlin på toppen av ett hus kan liksom inte gå fel. 
 
Sydöst om Deck 5 ligger till sist Skybar (eller Skykitchen). Liknar Solar i upplägg, då de inte specifikt har en rooftop men bjuder trots detta på en sjukt häftig utsikt över Berlins östra delar. Coola drinkar i en väldigt instagramvänlig miljö bjuder in dig till att sitta länge i de mjuka sofforna. Ett perfekt ställe för en date, skulle jag vilja säga. 
 
I skrivandet av detta inser jag att jag har många recensioner kvar att delge av ovan här på bloggen. Allt har inte fastnat i skrift ännu men det ska vi jobba på. Under tiden kan du besöka platserna och själv skapa dig en åsikt. Hoppas du får en trevlig (rooftop) helg!

 
En kommentar
publicerat i Sommar i Berlin, Uteställen i Berlin, Äta och dricka i Berlin;
Taggar: Amano hotell, Amano hotell rooftop bar, Arcaden, Barer i Berlin, Berlin, Best of Berlin, Deck 5, Europa Center, House of Weekend, Klunkerkranich, La Banca Bar, Monkey Bar, Prenzlauer berg, Puro, Roof bar, Rooftop Bikini, Rooftop bar, Skybar, Skybeach, Skykitchen, Solar, Takbar, Wombats City Hostel, berlinblogg, berlinguide, berlintips, best of berlin, bestofberlin, takterass
Visa fler inlägg
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...