Berlins rosa rör, noch ein mal

Jag har sagt skrivit det förr och jag skriver det igen - jag tycker det är roligt. Roligt att ett inlägg som alltid läses mycket här på Best of Berlin är mitt inlägg om Berlins rosa rör. Vad är de och vad gör de? Jag antar att det är många som frågar sig vad de är till för och varför de hänger överallt över stadens gator. I höstas (?) skrev jag ett uppföljningsinlägg om byggnaden med de rosa rören men det blev inte alls lika populärt. Stackars hus ;) 
 

Strandbarer i Berlin

Alltså oj oj oj. På fredag slutar terminens plugg och jag längtar som bara den. Som ni har märkt på uppdateringstakten här inne är det mycket annat som tar tid, vilket är tråkigt när det är Berlin jag vill snacka, tänka, leva. På tal om att leva Berlin måste jag även berätta att min nästa pluggtermin kommer spenderas i Sydney. Min förhoppning och tanke är att hålla igång Best of Berlin på samma vis som jag gjorde innan jag flyttade till Berlin och att år 2019 få återse mitt Heimat igen ♥
 
För att komma på rätt köl här igen måste vi i alla fall, tack vare det fina vädret (ja, låt oss snacka om vädret!) skriva mer om strandbarer i Berlin. Det är ju så klart inga stränder som sådana, då Berlin som de flesta säkert et vid det här laget inte ligger vid en kust, men sand brukar det finnas hur som. Så här kommer en mysig liten lista över (strand)barer i Berlin jag tycker du ska besöka när solen lyser som starkast.
 
CapRivi är en mysig strandbar/Biergarten i Charlottenburg längst med Spree, inte långt från där jag brukade bo. Älskar promenaden runt Spree. Bänkar längst med vatten och öl mixat med mat ger en trevlig känsla. I ungefär samma område ligger Zeitlos, som jag skrev ett inlägg om här. En bar och restaurang vars golv och uteplats (även den bredvid Spree) är täckt av sand - och det året runt. Mys i kvadrat!
 
Capital Beach ligger nästan i Spree mitt emot Haupfbahnhof. Här kan du dricka drinkar eller öl och chilla i en solstol med fötterna dinglande ovanför vattenytan. Här är det främst party som gäller, så kanske inte strandbaren för dig som vill vila eller ha det tyst och lugnt. Till det skulle jag istället rekommendera (min personliga favorit) Ampelmann café i James-Simon park. Här är verkligen fokus chill och det gör du med en drink i en solstol i en park i Berlin. Bästa någonsin. 
 
Häng i James-Simon park
 
Nästan bredvid Ampelmann café, strax västerut ligger Beach Mitte, Strandbar Mitte eller Europastrand. Kärt barn har många namn. Ligger i alla fall precis intill Spree-kanten, bjuder på danskurser var och varannan kväll och en festlig stämning under färgglada lampor. Om du har sett bilder på dansande par i kvällsljus i Berlin är det definitivt här bilden är tagen. 
 
Mitt i Mitte ligger även Charlies Beach. Precis vid Checkpoint Charlie (därav dess namn) och mitt i turistsmeten. Trevligt andningshål mitt i stan och bjuder dig på sand, burgare, våfflor och öl. Inte helt fy skam. En annan strandbar som har lite av samma känsla som Charlies är Gestrandet in Mitte - Strandad i Mitte. Ligger vid U- och S-bahnstation Jannowitsbrücke och bjuder även denna på kluckade ljud från Spree och från öl som hälls upp. Mys i Mitte är väl aldrig fel?
 
500 meter öster om Strandad ligger Holzmarkt. Innestället just nu, skulle jag vilja säga. Än har jag inte vandrat hit men som ni förstår ligger det på listan. Bilderna härifrån ser så sjukt mysiga och trevliga ut, med perfekta känslan av Berlinruffigt bredvid Spree. Häng med mig dit, vetja! Eller, följ med till Yaam, ligger ytterligare 200 meter från Holzmarkt och erbjuder samma goa vibe. Har ofta både klubb, bar och olika evenemang vilket är trevligt. 
 
Dessa, utöver de strandiga takbarer jag nämnt nyligen, får bjuda dig på kustvibbar i Berlin i värmen. Jag lovar - de kommer leverera!

0 kommentarer
publicerat i Sommar i Berlin, Äta och dricka i Berlin;
Taggar: Ampelmann, Ampelmann café, Ampelmann strandbar, Berlin, Best of Berlin, CapRivi, Capital Beach, Charlie's Beach, Checkpoint Charlie, Gestrandet in Mitte, Holzmarkt, James-Simon-Park, Jannowitzbrücke, Mitte, Strandbar, Strandbar Mitte, Stranded in Mitte, Yaam, Zeitlos, berlinblogg, berlinguide, berlintips, best of berlin, bestofberlin, charlottenburg, haupfbahnhof, strandbarer i Berlin, strandkorb

Berlins höjdpunkter 2.0

En sak som jag återkommer till lite titt som tätt är utkiksplatser för bilder eller helt sonika vyer över Berlin. På tal om just rooftops i Berlin kommer här en liten lista över platser som kan ge dig schyssta bilder över Berlin. Bilder tagna från ovan är trevligt, anser jag själv, och Berlins höjdpunkter är på toppen av toppen.

 
Vi börjar med klassikern: TV-tornet. Uppstickigast i stan och helt klart det som främst är Berlins symbol. Kostar ett par € att åka upp i, efter du tagit dig an kön, men kan vara värt om du vill få en utsikt över Berlin högt ovan övriga byggnader. Det som är synd med att åka upp i TV-tornet (eller kanske dess styrka, beroende på hur man ser det) är ju att TV-tornet i sig inte kommer med på bild. Det kan deet dock göra om du istället åker högst upp i Park Inns byggnad.
 
Höst upp på Park Inns hotell finns en terass som bjuder på trevlig utsikt mot väst med TV-tornet i blickfånget. Kostar ca 5€, vilket är ungefär halva kostnaden mot TV-tornets. I närheten ligger även House of Weekend, som jag nämnde här bland Berlins takbarer, vilket även det ger en fin utsikt över Berlins mer östra delar. 
 
Att vandra upp i Domen, Berliner Dom, är ett annat tips. Om jag minns rätt kostar det 3€ att gå in i Domen och då är det fitt fram att vandra upp i kupolen. En höjdpunkt som inte alla känner till men som är häftig att få uppleva. Du kan spatsera runt kupolen och spana in Berlin och dess museuminsel från lite olika vinklar. Tips!
 
Pic:  Loewe7
 
I östra Berlin finns Deck 5 och Sky Kitchen, som jag nämnde bland takbarerna, som bjuder på finfin utsikt. En relativt okänd fotoplats över Berlin är dock Zionkirche. Placerat mellan Mitte och Prenzlauer Berg på en kulle ger kyrkans välvda bågar en perfekt inramning mot TV-tornet, bland annat. Nästan så väl så att man tror att det var planerat. Kostar 2€ och går endast att spanas in på söndagar kl. 12-16. 
 
Ytterligare tips, som är placerde kring Potsdamer Platz, är Panorama Punkt. Högst upp i Kollhoff Tower finns en utkiksplattå som du kommer upp i genom att ta en sjukligt snabb hiss upp. Även detta kostar ett par € men kan vara trevligt då du lättare får bilder krings Berlins centrum (som i mitt i stan).
 
I samma område, mellan Potsdamer Platz och Checkpoint Charlie håller även Berlins Hi-Flyers till. De styr över Berlins mest kända luftballong som via en vajer lyfts upp X-antal meter upp i luften. Ett spännande sätt att få en utblick över Berlin. Om luftballongen lyfter för dagen eller ej styrs dock av vädret, då blåst inte är det bästa för just denna luftballong. 
 
För Berlins västra delar rekommenderar jag antingen någon av de takbarer jag nämnde här, så som Monkey Bar eller Puro, men även Siegessäule, Guld-Elsa som sprider sina vingar över Tiergarten. Trappan upp är inget för de svaghjärtade men kan vara värt det om du vill se Tiergarten från ovan och Brandenburger Tor i fjärran. 
 
Utöver dessa har vi två doldisar. Funkturm är västra Berlins TV-torn, påminner om Eiffeltornet i utformning och ger dig en fin utsikt över Väst-Berlin. Även tekniska universitetets (TU) cafeteria är lite utav ett wild card. Kostar gratis och finns högst upp i Telecom Tower vid Ernst-Reuther-Platz. Bjuder kanske på mindre kända vyer men håll till godo - det är fortfarande Berlin ♥
 
De södra bitarna då. En "byggnad" som är cool är Schönebergs Gasometer. Ett sjukligt högt gammalt gasverk som struktur stoltserar högt över Berlins södra delar. Kostar runt 20€ att vandra upp i (endast med guide!) och är bara något för den äventyrlige. I söder finner vi (så klart) även Klunkerkranich som i sig är en klassiker. 
 
 
0 kommentarer
publicerat i Se & göra i Berlin, Sevärdheter i Berlin;
Taggar: Berlin, Berliner Dom, Berlins höjdpunkter, Best of Berlin, Deck 5, Domen, Funkturm, Gasometer, Hi-Flyers, House of Weekend, Klunkerkranich, Luftballong, Monkey Bar, Park Inn, Park Inn Terrace, Puro, Siegessäule, Sky Bar, Sky Kitchen, TV-tornet, The Dome, berlinblogg, berlinguide, berlintips, best of berlin, bestofberlin, höjdpunkt, panorama punkt
Visa fler inlägg
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...