Siegessäule - Berlins segerkolonn

När vi ändå är inne på att snacka historia kan jag dra den om Siegessäule. Siegessäule, som även kallas för Goldelse eller Victoria (kärt barn har många namn) är en av Berlins stora sevärdheter och är ett känt riktmärke i stan. Själva Guld-Elsa är placerad högst upp, på toppen av den höga kolonn som har byggt på i flertalet omgångar vid vinst i diverse, bokstavliga, slag.
 
 
Segerkolonnen skapades efter Johann Heinrich Stracks ritning till minne av de segrar som Tyskland gjorde över Danmark i kriget 1864. Efter fler segrar, över Österrike och Frankrike, så anlades en gyllene segerstaty av Friedrich Drakes på toppen av den redan befintliga segerkolonnen. Denna figur fick folknamnet ”Goldelse”, därav namnet på svenska, Guld-Elsa. Statyn står för seger och kanske är det därför som Siegessäule är guldig och har vingar. Även det faktum att hon håller i en ”segerkrans” i höger hand och fälttecknet, en lagerkrans med järnkors på en stav, i vänster.
 
Segermonumentet stod först framför riksdagshuset, men flyttades av nazisterna under år 1938 till sin nuvarande plats, mitt i en rondell i Tiergarten Då fick den också ännu en förhöjning av ”trumman” som nu hela kolonnen och monumentet står på. I hela kolonnen, ända upp till Siegessäule, går en spiraltrappa inuti som leder en upp till en plattform på 48 meters höjd där du får en himmelsk / svindlande utsikt över hela Tiergarten och omgivningen runtomkring. För att vandra upp under Guld-Elsa måste du betala 3€ och då får du även tillgång till minimuseet som finns i kolonnen.
 
 
0 kommentarer
publicerat i Se & göra i Berlin, Sevärdheter i Berlin;
Taggar: Berlin, Best of Berlin, Goldelse, Guld-Elsa, Segerkolonn, Siegessäule, Victoria, berlinblogg, berlinguide, berlintips, best of berlin, bestofberlin, höjdpunkt, klassiska sevärdheter i Berlin, sevärdheter i Berlin, tiergarten, utsikt

Café Krone - en smarrig brunch

För ett par veckor sedan var jag och två av mina Berlinpolare på Café Krone och åt brunch. Och omnom vad gott det var! Jag smaskade i mig pannkakor med äpple och mina fellows chokladpannkakor och pulled pork-macka. (Spana in deras makalösa frukostmeny här via länk.) Allt slank enkelt ner i magen så hit ska jag banne mig igen (förhoppningsvis redan i helgen). Ligger dessutom nästan bredvid Mauerpark, så perfekt ställe att köra en söndag till exempel. 
 
 
0 kommentarer
publicerat i Äta och dricka i Berlin
Taggar: Berlin, Best of Berlin, Café Krone, Krone, Oderbergerstrasse, Prenzlauer berg, berlinblogg, berlinguide, berlintips, best of berlin, bestofberlin, brunch, mauerpark

Pergamonmuseet i Berlin

Det var år och dar sedan (bokstavligen) som jag skrev om museer i Berlin och eftersom jag aldrig har kommit mig för att skriva inlägg om en av mina absoluta favoriter i stan är det minst sagt på tiden. Och, det handlar så klart om Berlins Pergamonmuseum.
 
Själva byggnaden, som självklart ligger på Berlins museuminsel - museumön - är en ståtlig sak med två stora utstickande flyglar. Det ritades av Alfred Messel och Ludvig Hoffmann och byggdes mellan 1912 och 1930. Namnet kommer från det delvis rekonstruerade Pergamonaltaret som var ett offeraltare åt Zeus. Altaret är museets huvudattraktion och pryder storslaget platsen i museets stora sal (i dagsläget dock inpackad i byggnadsställning, då museet byggs om). Museet som har flera stora avdelningar inhyser såväl islamistisk konst, föremål från Främre Orienten som grekiska och romerska föremål från Antiken.
 
Något som ni även måste se, förutom Pergamonaltaret, är Ishtarporten från Babylon (anledningen till att museet platsar på topplistan, enligt mig). Tänk att det var denna port som Alexander den Store red igenom! Övrigt att se på Pergamonmuseet tycker jag är friserna som omger Pergamonaltaret, Athenatemplet eller till exempel torgporten från Miletos. Historia alltså, magiskt!
 
Inträdet för endast Pergamonmuseet ligger på 12€, medan en biljett för samtliga museer på ön kostar dig 18€, klart värt om man är historiskt intresserad! Deras öppettider är 10-18 alla dagar förutom torsdagar då dom har öppet till klockan 20.
 
Pics: Pergamonsmuseet / SMB
 
Visa fler inlägg
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...