Alexanderplatz

Alexanderplatz, eller ”Alex” som berlinarna säger, kallades en gång Ochsenmarkt (oxmarknaden). Precis som namnet insinuerar var detta en plats för boskaps- och även ullhandel. 1805 besökte Alexander I Berlin och platsen fick därefter sitt nuvarande namn.

 

Så småningom växte hus och affärer upp runt torget och en järnvägslinje byggdes och ”Alex” blev till en av stadens livligaste platser. Under andra världskriget utplånades de allra flesta byggnader runt Alexanderplatz och kvar finns nu istället något karaktärslösa hus från 1960-talet. Där finns även TV-tornet som är en av Berlins mest kända byggnader. Här finns också den berömda klockan ”Weltszeituhr”, invigd 1969, som visar tiden runt om i världen.

 

 
 

Våga fråga

I helgen tänkte jag smacka upp en hög med inlägg gällande klassiska sevärdheter i Berlin. Lite historisk info och lite att tänka på. Under tiden får du som läser gärna kommentera mera. Är det något du undrar? Våga fråga! Och är det något jag inte kan på rak arm ser jag till att läsa in mig på ämnet. Att veta för mycket om Berlin går nog inte, resonerar jag.

Berlin Coffee Festival

Jag är definitivt ingen kaffedrickare. Hellre en thé eller ett glas rött-drickare... Men, om jag nu vore en kaffedrickare, då skulle jag styra stegen mot Berlin precis nästa vecka. Då är det nämligen dags för Berlins kaffefestival!
 
Provsmakningar, workshops, filmvisningar, föreläsningar... allt om kaffe kommer stan drypa av i tre dagar. Så vad säger du? Har kaffenerven slagit an än? 4-6 september är det alltså dags.
 
Läs mer via festivalsidan genom att klicka på bilden :) - Festivalen presenteras dessutom i samarbete med Markthalle Neun, vilket kan ge ett plus. Skrev en snutt om saluhallen tidigare i år.
 
 
 
Visa fler inlägg
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...