Att hitta (riktigt) boende i Berlin

Som jag skrev i inlägget under har jag numera hittat ett mer permanent boende i Berlin. I Berlin är det väldigt vanligt med så kallade WGn, Wohngemeinschaft, som är en slags kollektiv som man bor i. Två eller flera personer som delar på en lägenhet i stan, och i mitt fall kommer vi vara tre tjejer som delar på en lägenhet.
 
Kollektiv
WG:n kan du söka upp via sidan WG-gesucht där du enkelt kan söka efter kollektiv som möter dina kriterier. Det kan vara allt från vad lägenheten ska innehålla till kostnad, storlek och läge. I annonserna, som hyresvärdarna lägger ut, där de söker ny Mitbewohner (läs: medboende), kan du ofta se bilder och de övriga som bor i kollektivet kan berätta hur lägenheten är och hur kollektivet fungerar i stort. Vissa äter mat tillsammans flera gånger i veckan, vissa låter det vara okej att röka inomhus etc. så läs noggrant för att söka boende som passar just din livsstil.
 
Jag sökte cirka 30 olika WG-rum och fick svar från tre stycken, så trycket är hårt i stan just nu. När du väl får komma på visning gäller samma sak där - fungerar rummet/lägenheten för din livsstil? Fråga personerna på plats hur lång tid du måste skriva kontrakt på, om det är ett ställe du känner kan fungera ett litet tag men inte i längden till exempel, och hur de gör med sin kausion, depositionen. Lämnas den med lägenheten, så att du inte får tillbaka den när du flyttar ut, eller får du tillbaka den. Detta skiljer sig väldigt från WG till WG, så fråga noga.
 
Efter visningarna av lägenheten/rummet får du bestämma dig - kan jag bo här eller ej? Om ja - ligg på! Berätta för dem så snart du kan att du är intresserad av rummet och visa, liksom på visningen, din bästa sida. De kommer med största sannolikt välja en person de tycker verkar ansvarsfull nog att bo i just deras lägenhet och som fungerar i deras gemensamma boende.
 
Egen lägenhet
I hyreslägenheter i Tyskland ingår normalt sett inte köksutrustningen (så som vitvaror, spis eller ens diskho) så min sökning utgick från "Einbauküche", vilket innebär att köket "sitter fast" eller är designat för att stanna i lägenheten. Via sidan Immobilienscout kan du, liksom via WG-sidan, skriva in dina kriterier och söka upp vad som hade kunnat passa dig. Och det samma gäller här - många utskick måste göras innan du får svar.
 
Wohnungsboerse är också en bra sidan för bostadssök. Via denna sidan är det privata aktörer som hyr ut, till skillnad mot Immobilienscout där det främst är mäklare som söker inneboende. Det samma gäller Immowelt, som är min favoritsida att söka i just nu, där du kan göra dig ett dagligt nyhetsmail med WG- och lägenhetstips som matchar dina kriterier! Smart, då man ofta måste vara snabb för att få boende i Berlin. 
 
Lycka till i bostadsjakten!

0 kommentarer publicerat i Bo i Berlin, Leva i Berlin;
Taggar: Berlin, Best of Berlin, Immobilienscout, Kollektiv, Lägenhet, Trevligt boende i Berlin, WG, WG-gesucht, Wohnungboerse, berlinblogg, berlinguide, berlintips, best of berlin, bestofberlin, boende i Berlin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...