Potsdamer Platz

För ett tag sedan fick jag frågan om vilken som är min favoritplats i Berlin. Det kan ses som en enkel fråga, men då jag har så många favoriter beroende på humör tänkte jag bocka av dem en och en, utan inbördes ordning ;) En av dem är i vilket fall Potsdamer Platz, eller främst torget inunder Sony Centers tälttak. Här facineras jag av innovativ arkitektur och insuper atmosfären kvällstid när taket lyser upp i regnbågens alla färger. Men, för att ta det från början tänkte jag berätta lite mer om just Potsdamer Platz...

 
Den plats som fick genomgå den största uppbyggnaden efter andra världskriget samt efter murens fall i Berlin är Potsdamer Platz, detta då denna delen av staden var ett ingemansland, mellan östra muren och västra muren. Då återuppbyggnaden av byggnader och torg påbörjades så sent som på 90-talet är detta en väldigt ung del av Berlin. Här blandas moderna kontorsbyggnader med museum, restauranger, lyxhotell och köpcentrum. Här finns också uppställt några delar av muren med lite småfakta emellan som man kan slänga ett öga på när man väl går förbi.
 
 

De mest kända byggnaderna på Potsdamer Platz är Sony Center och Kollhoff tower. Vid Sony Center har storföretagare kontor, blandat med caféer och restauranger. Även en bit av det gamla Hotell Esplanades ”Kaisersaal”, kejsarsal, har fått sin plats i centret, efter ett avtal om att få köpa tomten som centret står på. I Kollhoff-tornet kan man åka upp och på toppen finner du det som är känt som Panorama-punkt, med en fantastisk utsikt över nästintill hela Berlin.

Byggnadsmässigt står även taken till Potsdamer Platz bahnhof ut, eller upp, bokstavligen. Som två fyrkantiga lådor vaktar de varsin sida om den gata som delar Potsdamer Platz i två. På torget finns även en reproduktion av Europas första trafikljus, ett grönt litet torn med isatta klockor åt varje riktning. Ett mecka, med andra ord, om du gillar modern arkitektur. Annat du kan göra på Potsdamer Platz är att shoppa, både Arkaden och Mall of Berlin finns inom gångavstånd och iMAX biografen kan hålla dig sysselsatt länge, men flertal filmer dagligen som visas på originalspråk (pjuh!). Som sista tips vill jag även slänga in Corroboree. Den australienska restaurang som ligger under tälttaket. Maten var tyvärr bättre för fem år sedan men är trots detta supergod med stämningen under det, på kvällstid, färgglada taket som sällskap.

 

0 kommentarer publicerat i Platser i Berlin
Taggar: Arkaden Potsdamer Platz, Berlin, Best of Berlin, Efter murens fall, Mall of Berlin, Potsdamer platz, Sony center, andra världskriget, arkitektur, berlinblogg, berlinguide, berlintips, best of berlin, bestofberlin, iMAX, kollhoff tower, tälttak
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...