Historien om Berlin

Jag har lovat att skriva mer om historia i Berlin på Best of Berlin och vi får kanske en gång för alla börja helt från början. För jag erkänner - efter fem års Berlin-bloggande håller jag inte helt och fullt koll på vad som finns här i arkivet och inte... Så, shoot!


 

Redan långt innan Kristi födelse bodde folk i trakterna runt Berlin, men själva staden är inte mer än drygt 770 år gammal. Från början var Berlin en köpmannastad som uppfördes i slutet av 1100-talet men 1244 brukar räknas som Berlins födelseår. Berlins befolkning bestod efter ett par decennier mest av patricierfamiljer som ville styra staden själva. Speciellt en ätt utmärkte sig, Hohenzollern. Det är från denna familj som de preussiska kungarna och även de tyska kejsarna härstammade. Under deras ledning växte Berlin för att till slut bli Tysklands huvudstad 1871. Stadens folkmängd ökade kraftigt från 1900-1910 och man hade svårt att hänga med i utvecklingen, bostäder skulle byggas, transport finnas och arbeten skaffas. Detta var dock en utmaning som man klarade av. Och utvecklingen fortsatte, mellan 1924-1929 hände det mycket i Berlin. Tiotusentals nya våningar byggdes, likaså anlades hamnar och tunnelbanor. Konst och mode firade stora triumfer och vann världsrykte.

1933 förändrades dock staden kraftigt i och med maktskiftet. Den judiska befolkningen försvann och därmed också stora delar av det kulturella Berlin. Under kriget totalförstördes stora delar av staden och sedan, efter berlinmurens fall och återföreningen av Berlin och Tyskland, förvandlades Berlin till Europas största byggplats. Efter att man beslutat om att Berlin skulle vara den nya huvudstaden var man tvungen att börja bygga riksdagshus, ministerier och inte minst nya bostäder för den ständigt växande befolkningen. Arkitekturintresserade borde därför åka till Berlin. Här kan man hitta alla olika byggnadsstilar, allt från 1800-talets sekelskiftsstil via den nationalsocialistiska och kommunistiska pompösa byggnadsstilen till det allra modernaste.

 

Berlin består sedan långt tillbaka av 23 olika distrikt, med minst ett centrum med rådhus och inköpscentra i varje. Dessa distrikt slogs emellertid samman i januari 2001 till 12 stadsdelsområden. Berlin är till ytan Europas största huvudstad på ca 900 km², vilket är större än hela min lilla hemkommun i Sverige, och på denna yta bor cirka fyra miljoner invånare. Berlin är även känt för att vara en grön stad, ungefär 1/3 av stadens yta består av skogs- och vattenområden.

Var namnet Berlin kommer ifrån finns det många teorier om. Vissa säger att det kommer från det slaviska ordet ”berl” som betyder träsk, vilket det sägs att Berlin var en gång i tiden. (Och så mycket vatten de pumpar bort från byggnadsområden ( = rosa rör) så känns det helt rimligt.) Andra säger att namnet kommer från ordet ”Bär” (=björn) och ”lein” (=liten). Det senaste verkar många tro på då björnen är en symbol för Berlin (eller så är det kanske just därför?). Överallt i Berlin kan man se björnstatyer i olika storlekar, former och stilar.

 
 
0 kommentarer publicerat i Historia i Berlin
Taggar: Berlin, Best of Berlin, Historia i Berlin, berlinblogg, berliner björn, berlinguide, berlintips, best of berlin, bestofberlin, historia
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...