Ny i Berlin - detta får du inte missa!

"Hej! Funderar på att åka till Berlin en månad, för att komma bort lite. Har du något tips på vad man kan göra som snart tjugoettåring? Språket är inga problem, så språkkurs behöver jag inte. Tack på förhand!"

 
Jag fick denna kommentaren för ett par dagar sedan och tänkte att jag skulle utveckla mitt svar lite mer. För saker att göra i Berlin, det är en sällan sinande källa. Härom dagen kom jag också på att jag faktiskt Berlinbloggat i cirka fem år (vilket jag tycker kan ses som länge) så glöm heller inte att spana in i Best of Berlins arkiv. Även det en icke sinande inspirationskälla när det kommer till roligheter att hitta på i Berlin.
 
Så vad är då tipsen? Vi stolpar upp det i ett par kategorier;

Spana in klassikerna. Det finns en del man borde ha sett när man är i Berlin tycker jag. Dels för att kunna säga det när folk frågar men även för att på något vis få förståelse för stans historia och förändring. Tre konkreta tips, utöver de mest kända sevärdheterna, är: Ta en tur förbi Bernauer straβe för att se murens historia. Gå på museet under Holocaust Denkmal. Och - ta en tur med Berliner Unterwelten. Don't miss out!

Prova på en massa caféer. Många caféer serverar frukost i princip hela dagarna, har öl på menyn och stänger inte förrän folket går hem på kvällarna. Så mysigt! En av favoriterna är Frollein Langner i Neukölln. Ölcafé i sin bästa tappning.
 

Gå på museer. Berlin är fullt av museum och utställningar att gå på så ta chansen. Mina favoriter gällande just museer är Story of Berlin, där du får en grym genomgång av hela Berlins historia, samt Pergamonmuseet. Magiskt att gå igenom Ishtarporten som Alexander den Store en gång vandrade igenom, mmm!

Prova på klubbar. Många har öppet alla dagar i veckan, så om det är svårt att komma in på en klubb på helgen - prova mitt i veckan :) Främst är det techno som hägrar men om du frågar runt kan du hitta andra guldkorn också. Favoriterna här kommer jag presentera inom kort, så stay tuned!

Promenera. Promenera. Promenera. Det är på detta sätt du hittar fräna ställen i stan, ser något mysigt eller coolt ut - stanna, ta en kaffe eller en öl (okej, näst intill alla ställen har öl ;) och njut av stunden. Winterfeldt schokolade hade jag inte funnit om jag inte vandrat runt i stan.

Och, när du ska käka mat. Ta en korv ur närmsta låda, gå in i den där knasiga gränden eller fråga en random människa på stan om närmsta matställe. Då hittar du säkert ett trevligt mål. Ett kanske tråkigt tips överlag men i Berlin stämmer det verkligen. Våga prova och våga gå ut från de upplysta stråken.
 
Som avslutning måste jag slå ett slag för kategorin Topplistor om Berlin, där landar listor med alla mina favoriter. Lycka till i stan! :)

0 kommentarer publicerat i Ny i Berlin, Se & göra i Berlin, Topplistor om Berlin;
Taggar: Berlin, Best of Berlin, Frollein Langner, Holocaust denkmal, Winterfeldt Schokoladen, berlinblogg, berliner unterwelten, berlinguide, berlintips, bernauer str, best of berlin, bestofberlin, klubbar, the story of berlin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...