Pergamonmuseet i Berlin
Det var år och dar sedan (bokstavligen) som jag skrev om museer i Berlin och eftersom jag aldrig har kommit mig för att skriva inlägg om en av mina absoluta favoriter i stan är det minst sagt på tiden. Och, det handlar så klart om Berlins Pergamonmuseum.
Själva byggnaden, som självklart ligger på Berlins museuminsel - museumön - är en ståtlig sak med två stora utstickande flyglar. Det ritades av Alfred Messel och Ludvig Hoffmann och byggdes mellan 1912 och 1930. Namnet kommer från det delvis rekonstruerade Pergamonaltaret som var ett offeraltare åt Zeus. Altaret är museets huvudattraktion och pryder storslaget platsen i museets stora sal (i dagsläget dock inpackad i byggnadsställning, då museet byggs om). Museet som har flera stora avdelningar inhyser såväl islamistisk konst, föremål från Främre Orienten som grekiska och romerska föremål från Antiken.
Något som ni även måste se, förutom Pergamonaltaret, är Ishtarporten från Babylon (anledningen till att museet platsar på topplistan, enligt mig). Tänk att det var denna port som Alexander den Store red igenom! Övrigt att se på Pergamonmuseet tycker jag är friserna som omger Pergamonaltaret, Athenatemplet eller till exempel torgporten från Miletos. Historia alltså, magiskt!
Inträdet för endast Pergamonmuseet ligger på 12€, medan en biljett för samtliga museer på ön kostar dig 18€, klart värt om man är historiskt intresserad! Deras öppettider är 10-18 alla dagar förutom torsdagar då dom har öppet till klockan 20.
Pics: Pergamonsmuseet / SMB