Resa till Berlin med bil & båt

Till Berlin kan man självklart ta sig på alla möjliga vis. Det senaste sättet jag tog mig till Berlin på var med bil/båt. När du då ska köra själv till Berlin så finns det få, men ack så viktiga, punkter att lägga på minnet...


1. Välj vilken typ av färjebiljett du vill åka med och kom i tid!

- Vi har, de gånger vi tagit bilen till Berlin, valt att åka med Scandlines via Gedser-Rostock. Det som är viktigt med färjan är, förstås, att komma i tid till din bokade plats. I Gedser skall du vara på plats vid terminalen 15 minuter innan avgång medan det i Rostock gäller att vara på plats redan 30 minuter innan.

Ekonomibiljett: Denna biljett kan du endast boka i goood tiiid före din resa. Här är det viktigt att komma i tid till sin avgång och om du missar din avgång så måste du köpa ny biljett.

Standardbiljett: Lite dyrare, men fördelen är att om du missar din avgång så får du lov - vid plats ombord! - att åka med på din redan betalda biljett.

Plusbiljett: Den ger dig förtur ombord och av båten, gratis kaffe och du kan i princip "välja" vilken avgång som passar dig bäst.


2. Skaffa en miljöplakett om du ska köra inne i Berlin/Brandenburg-området

- I många tyska städer måste du sedan 2008 ha en miljöplakett på din bil som visar hur miljövänligt ditt fordon är. För att få lov att köra inne i Berlin (utan att få böter, that is) gäller det därmed att skaffa en sådan plakett.

Beställa plakett:
Plaketten kan du förbeställa innan din resa. Maila din beställning på engelska eller tyska till Kfz-zulassung@labo.berlin.de där du anger bilmärke, modell och motorvariant, första registreringsdatum och så kallat "typgodkännandenummer". Ange även om bilen är bensin- eller dieseldriven. Bifoga också en kopia på registreringsbeviset. Märket kostar då cirka 6 €. Du får en faktura och betalar till ett tyskt bankkonto. Märket kommer därefter per post.

Tänk här på att beställa din miljöplakett i god tid före din resa. Beroende på myndighetens belastning kan det ta från några dagar upp till tre veckor. Du kan även fylla i en blankett på tyska på www.berlin.de.

Köpa på plats: Har du däremot glömt att skaffa ett miljömärke före din avresa (been there, done that!) så kan du köpa det på vissa bilverkstäder samt på de tyska besiktningsstationerna TÜV eller Dekra där plaketten kostar cirka 5 €. Kör du in i en miljözon utan märke riskerar du böter på uppemot 40 €.Mer information om färjan --> Scandlines
Mer information om plaketten --> Miljöplakett

#1 - - Sverige Rostock:

Väldigt bra och informativt inlägg om att resa färja till Tyskland. Tummen upp!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...