Att få lägenhet i Berlin - dokumentlistan!

Detta är något som många Berlinare vet inte är det enklaste. Att hitta och sedan få ett hyreskontrakt. Jag har skrivit en del inlägg tidigare om jakten på ett boende i Berlin men det finns ju så klart alltid mer att tillägga. Under dessa år som jag nu har bott i Berlin, och för den delen varit Berlin-intresserad, så har jag bland annat märkt att hyrorna under denna period har skjutit i höjden. För att vara Berlin, that is.
 
I jämförelse med andra storstäder menar man att Berlin fortfarande ligger i underkant, men då måste man ha i åtanke att lägenheterna i Berlin i stort inte alls är i samma skick som lägenheterna i till exempel Stockholm. Gaspannorna hänger på väggen i köket - som du får skramla ihop till själv ( i Tyskland ingår ofta inte köket i ditt boende utna det köper man själv separat) och badrummen kanske inte har renoverats sedan före murens fall. 

 
Men - det var inte renoveringsstatus på Berlins lägenheter jag ville diskutera i dagens inlägg utan vilka dokument som hyresvärdar gärna frågar efter när du söker en lägenhet. En hjälpsam liten lista hoppas jag detta kan bli:
 
 
Schufa
Som en tysk version av UD Kreditkoll skulle man kunna säga. Här står det om du har några skulder eller ej och att ha ett gott Schufa-värde är A och O vid sökandet av en lägenhet. Du kan snabbt och lätt för 30€ ladda ner ditt Schufa här. Ett beställt Schufa vara i regel i tre månader innan man måste beställa ett nytt.
 
Mietschuldenfreiheitsbescheinigung
En väldigt långt ord för något så enkelt som ett dokument från din förra/nuvarande hyresvärd som intygar att du inte har några skulder hos denna. Oftast, om du har en tysk hyresvärd, har de en egen version med firmastämpel på men om inte så är fallet kan du be dem fylla i ett intyg som du hittar här. När du skickar detta dokument till din framtida hyresvärd får det inte vara äldre än två månader gammalt. 
 
Mieterselbstauskunft
Firman eller personen som hyr ut lägenheten du söker kommer fråga efter uppgifter om dig som eventuell ny hyresgäst och vilka andra som kommer bo i lägenheten. Hur era ekonomiska situationer ser ut, om ni har husdjur eller liknande. De flesta har egna versioner av dessa dokument som de skickar ut vid visat intresse men om inte det sker hittar du en ypperlig version här.
 
3 lönespecar + arbetskontrakt / Kontoutdrag
Du måste kunna bevisa vad du tjänar varje månad, så att det täcker hyran ordentligt. Den vanliga regeln är att de vill att du får ut minst tre gånger kallhyran varje månad. Om du inte har något arbete förnärvarande (kanske börjar du ett nytt jobb om en månad eller liknande) så kan du visa upp kontoutdrag som visar att du kan betala hyran tills du får en inkomst igen.
 
Lönespecarna får mer änr gärna vara på tyska men även översättningar på engelska fungerar. Detta kan du själv göra via ett pdf-program. Om du behåller den valuta på lönespecen, om det ej är euro, så måste du även skriva ut aktuell kurs för valutan. Lättast är dock att själv översätta summorna direkt till euro, så att hyresvärden snabbt får ett humm om hur mycket du tjänar.
 
Kopia på ditt pass
De måste kunna se att du är du och således är en kopia av passet ett måste (till mitt stora förtret, är det bara jag eller känns det osäkerts att skicka passkopia till höger och vänster i jakt på en lägenhet?). Har du en borgenär måste även denna skicka med en kopia på sitt pass.
 
Personligt brev
Att söka lägenhet i Berlin är lite som att söka efter ett nytt jobb. Det är många sökande och du måste visa hyresvärden att du är bästa matchningen för hen och lägenheten. Skriv kort och koncist varför du vill ha just denna lägenheten, att du planerar att bo där länge, att du självklart inte röker (inomhus) och att du är flexibel både med visning och inflytt.
 
Om du är ny i Berlin eller har bott här ett tag kan det även vara bra att förtydliga att ditt boende inte endast är en prova på att bo utomlands-grej, utan är något långvarigt. Ofta jobbar vi som inte 100%-tysktalande (eller skrivande...) lite i motvind, så att övertyga någon om att man är en bra prick trots ej tysk är viktigt :)

 
Kommer du på fler dokument som kan vara bra att skicka med eller information som är bra att nämna? Lämna gärna en kommentar, så hjälper vi andra på vägen mot ett eget boende i Berlin ♥
0 kommentarer publicerat i Bo i Berlin, Flytta till Berlin, Ny i Berlin;
Taggar: Berlin, Best of Berlin, Best.Of.Berlin, Flytta utomlands, Lägenhet, berlinblogg, berlinguide, berlintips, best of berlin, bestofberlin, bo i berlin, boende i Berlin, flytta till Berlin, hitta boende, hyra i berlin, pass
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...