Svenska produkter i Berlin / Tyskland

För en tid sedan skrev jag ett inlägg om hur man smidigt kan få mat hem direkt nu i coronatider (om du sitter i karantän, vill minska kontakt eller helt enkelt vill spara tid). I detta inlägget fanns även en webshop som säljer svenska produkter och ingredienser. Med detta i åtanke klurade jag på vilka tyska varianter på olika matvaror och produkter som kan byta ut svenska motsvarigheter. Here we go!

 
Vad söker du efter?
 
Gräddfil / Creme fraiche
I Tyskland finns två versioner av gräddfil, en fetare och en mer fettsnål. Schmand heter den fetare och sauersahne den snålare. Schmand kan även ersätta creme fraïche, i och med sin fetthalt. Båda fungerar ypperligt i matlagning, beroende på recept, tycke och smak.
 
Filmjölk
Tyskarnas namn på denna svenska "uppfinning" är helt sonika Schwedenmilch. Det kanske inte smakar precis som fjällfil (som ju trots allt är det bästa, eller hur? ;) men ändå - supergott substitut. Kefir kan även ses som en version till fil, då den är syrligare än vanlig yoghurt och har samma konsistens som filmjölk. En favorit här hemma till frukosten!
 
Sirap
Ja, vem kunde ana att just sirap är en ingrediens som är klurig att hitta utanför Sverige? Nåväl, Tysklands variant för mörk sirap heter zückerrübensirup och den ljusa varianten goldsaft. Om goldsaft inte finns kan du även mixa zückerrübensirup med gerstenmalzextrakt vilket enligt utsago ska fungera som ljus sirap. Ta daa!
 
Keso
Just keso som smak är kanske inte helt hundra lätt att hitta men en närliggande vän hittar du i Hüttenkäse. Konsistensen är liknande och smaken är liknande. Perfekt för dig som letar liknande proteinkälla.
 
Ansjovis (till Janssons)
Just ansjovis är något som kan vara klurigt att hitta rätt smak på. Efter många års letande och provande blev Lysells Appetitsild bäst i test, tillsammans med malen piment (kryddpeppar). 
 
 
Havregryn
.... ja okej, tyskar äter havregryn i mängder men det finns alltså flera olika varianter och innan jag förstod det var min morgongröt extra tuggig, vilket jag alltså inte föredrar. Vill du ha en mjuk och homogen gröt ska du köpa zarter haferflocken (mjuka havregryn). Vill du däremot ha med tuggmotstånd är det kernig haferflocken som gäller. De tuggiga brukar komma i en gulaktig förpackning medan de mjukare i en blåare, som du kan se för exempel ovan.
 
Såpa
Just rengöringssåpa är något som tog mig lång tid att hitta, för det är i alla fall något jag jag gillar att skura golven med. Här heter det schmierseife och fungerar minst lika bra.
 
Söker du efter en tysk motsvarighet till en svensk produkt eller ingrediens eller vet fler liknande produkter som kan ersätta något specifikt? Lämna mer än gärna en kommentar ♥
0 kommentarer
publicerat i Leva i Berlin, Äta och dricka i Berlin;
Taggar: Berlin, Best of Berlin, Best.Of.Berlin, berlinblogg, berlinguide, berlintips, best of berlin, bestofberlin, beställa hem mat, motsvarigheter, onfos, svenska ingredienser, svenska produkter
Visa fler inlägg
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...