Siegessäule - Berlins segerkolonn

När vi ändå är inne på att snacka historia kan jag dra den om Siegessäule. Siegessäule, som även kallas för Goldelse eller Victoria (kärt barn har många namn) är en av Berlins stora sevärdheter och är ett känt riktmärke i stan. Själva Guld-Elsa är placerad högst upp, på toppen av den höga kolonn som har byggt på i flertalet omgångar vid vinst i diverse, bokstavliga, slag.
 
 
Segerkolonnen skapades efter Johann Heinrich Stracks ritning till minne av de segrar som Tyskland gjorde över Danmark i kriget 1864. Efter fler segrar, över Österrike och Frankrike, så anlades en gyllene segerstaty av Friedrich Drakes på toppen av den redan befintliga segerkolonnen. Denna figur fick folknamnet ”Goldelse”, därav namnet på svenska, Guld-Elsa. Statyn står för seger och kanske är det därför som Siegessäule är guldig och har vingar. Även det faktum att hon håller i en ”segerkrans” i höger hand och fälttecknet, en lagerkrans med järnkors på en stav, i vänster.
 
Segermonumentet stod först framför riksdagshuset, men flyttades av nazisterna under år 1938 till sin nuvarande plats, mitt i en rondell i Tiergarten Då fick den också ännu en förhöjning av ”trumman” som nu hela kolonnen och monumentet står på. I hela kolonnen, ända upp till Siegessäule, går en spiraltrappa inuti som leder en upp till en plattform på 48 meters höjd där du får en himmelsk / svindlande utsikt över hela Tiergarten och omgivningen runtomkring. För att vandra upp under Guld-Elsa måste du betala 3€ och då får du även tillgång till minimuseet som finns i kolonnen.
 
 
0 kommentarer
publicerat i Se & göra i Berlin, Sevärdheter i Berlin;
Taggar: Berlin, Best of Berlin, Goldelse, Guld-Elsa, Segerkolonn, Siegessäule, Victoria, berlinblogg, berlinguide, berlintips, best of berlin, bestofberlin, höjdpunkt, klassiska sevärdheter i Berlin, sevärdheter i Berlin, tiergarten, utsikt
Visa fler inlägg
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...