Egyptiska museet

Idag är det söndag och i väntan på att sambon ska röra sig hemåt (och regnet ska försvinna) klurar jag på vad jag hade gjort om jag hade varit i Berlin. En regnig dag? Det är ju som gjort för museer!


Mitt absoluta favoritmuseum måste förstås vara Egyptiska museet - Egypten-nörd som jag är :p Museet i dess nuvarande form öppnade kring år 2009 och huserade tidigare på ett våningsplan på Altes museum. Härligt att det nu finns fantastiska föremål i en stor, stor byggnad istället då det finns så mycket att se.

Här kan du se mästerverk från antika Egyptens olika perioder, fram till romartiden. Du hittar allt från vardagliga föremål som papyrus och smycken, till redskap som egypterna trodde skulle hjälpa dem i livet efter detta. Även Berlins ”gröna huvud” är ett känt föremål från museet som är en modell av en präst, gjord av en grön sten, därav namnet, som gjordes kring år 500 före Kristus.

För de flesta ger detta dock endast en extra liten krydda på besöket. Det mest sedda museiföremålet är Nefertitibysten som är en av världens mest kända skulpturer. Och fastän hon saknar ett öga så lever hon upp till sitt namn som betyder ”Den vackraste har anlänt”.

 

.. och om du är intresserade av andra museer så kan du lätt välja och vraka på Berlins museum-insel - en halvö invid Domen där Berlins mest kända museer finns.

 

Pic: gammal bild, tagen 2006. Numera får man tyvärr inte fota Nefertiti.


 

Visa fler inlägg
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...