Corona i Berlin

Jaaa, vi får väl prata lite om hur livet med Corona är i Berlin, vad har förändrats och vad är det samma. Om nu något någonsin kan klassas för det samma, det här kommer troligen förändra hur vi lever våra liv ett bra tag framåt.

 
Så, vad bör du tänka på när du är i Berlin i dagsläget? För det första, om du reser in i Berlin måste du hålla koll på eventuella karantänsregler. Listan med risk-stater eller områden hittar du här på Robert Koch institutets hemsida, vilket är tyska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten i det här läget. Om landet eller området du nyss har besökt finns med på listan landar du på listan över personer som måste göra karantän.
 
Observera att olika regler gäller för olika bundesländer (aka regioner) i Tyskland, så om en region tillåter dig att passera behöver inte nästa göra det. Vad som gäller för Berlin hittar du via Berlin.de och deras regellista här. Paragraf 8 är den som rör karantän i dagsläget. Visit Berlin har nyligen lagt upp ett uppdaterat inlägg om vad mer som är bra att tänka på när du kommer till Berlin som besökare. Det inlägget hittar du här.
 
I dagsläget får man röra sig hur mycket man vill utomhus och så långt från din bostad som du vill medan det i våras var lite striktare risklinjer, med att gärna endast röra sig i sitt närområde. Fler poliser än vanligt patrullerar i stan, men kontrollerar endast om det är för många person som hänger ihop i grupp och om de i så fall är för nära varandra. Bor du som svensk i Berlin är det dock en fördel att ha ett foto av sin anmeldung och pass i mobilen, om du blir stoppad av oklar anledning. 
 
Öl utomhus - ett säkert kort just nu
 
I övrigt så gäller maskplikt i alla lokaler där flera människor vistas, såsom butiker, gallerior eller kollektivtrafik. På restauranger och barer bär du masken inomhus från det att du går in genom dörren tills dess att du har satt dig på din plats. Om du inte bär mask är det risk för böter och för eventuell smitta = onödigt. Ifall du inte äger en mask kan du köpa dem i de flesta livsmedelsbutiker, spätis eller skrädderier. På marknader hittar du hemmasydda ofta med fina mönster, som kan liva upp livet med mask en smula. 
 
Sedan ett par månader är butiker, restauranger och barer öppna igen, med masktvång, medan nattklubbar är stängda. Ett par klubbar har öppnat upp i form av biergarten under dagarna, för att kunna överleva kostnaderna det innebär att inte ha sin vanliga verksamhet igång. Känner du dig helt frisk, följer reglerna och har ekonomin för det kan du därför gärna stödja de lokala butikerna eller restaurangerna så att vi får lov att njuta av dem även efter den här pandemin ♥

0 kommentarer publicerat i Allmäna tips & info om Berlin, Leva i Berlin;
Taggar: Berlin, Best of Berlin, Best.Of.Berlin, Corona i Berlin, berlinblogg, berlinguide, berlintips, best of berlin, bestofberlin, corona, coronaregler Berlin, covid-19, covid-19 i Berlin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...