Bra att veta om Berlin

Ja, det är höstlovsdags i Svea och även om flera områden i Sverige numera räknas som "risikogebiet" = riskområden = krav på karantän när du entrar Berlin, så hör jag mer och mer svenskar turista i stan igen. Och om du är i Berlin för första gången finns det ett par tips att ha i åtanke vandrandes runt i stan. 
 
Mååånga människor i Berlin talar engelska, så tyska är inget krav. Men, det anses ändå som en hövlighet att fråga ifall personen i fråga talar engelska, innan du drar ditt ärende eller beställning. Säg helt enkelt "sprechen Sie vielleicht Englisch?" och hoppas på ett "ja" till svar. Om inget annat dyker det upp en kort liten guide här inom kort med bra frasen att lägga på minnet :)
 
Berlin är platt som en pannkaka (borträknat att Prenzlauer Berg ligger på en "höjd" och en kulle i Kreuzberg), så det är superenkelt att röra dig till fots genom staden. Jag får ofta och gärna och det är ett optimalt sätt att upptäcka nya pärlor. Vill du spara på fötterna en smula finns det både cykel- och elscooter-uthyrning som håller dig transporterandes ovan jord. 
 
Ha även i åtanke att när du promenderar runt om i Berlin, att hålla fötterna borta från cykelvägen. Den är ofta röd och ligger som en strimma längst vägen. Om du hör en cyklist plinga vilt är det troligen så att du råkat korsa linjen och då gäller det att fortast möjligt hoppa tillbaka igen. You can do it! Stay on the safe side.
 
När du rör dig runt om i stan och upptäcker pärlor kommer du troligen vilka köpa med dig något fint eller ta en kaffepaus på vägen. Kom då ihåg att alltid ha med dig kontanter i plånboken. Det här med att alla ställen tar kort (eller ens kontanter) som i Sverige får man tänka bort. Här är det cash is king som gäller!
 
Der Reichstag i höstljus
 
I coronatider bör du även ha med dig en ansiktsmask vart du än går. Så snart du kliver innanför någon form av dörrar (kollektivtrafik, köpcentrum, butik, café eller restaurang - you name it!) måste du ha den på. Sen ett par dagar tillbaka måste även masken vara på när du vistas på Berlins större shoppinggator;
 
* Tauentzienstraβe (Schöneberg
* Wilmersdorfer Straβe (Charlottenburg)
* Kurfürstendamm (Charlottenburg-Wilmersdorf)
* Altstadt Spandau
* Schloβstraβe (Steglitz)
* Bergmannstraβe (Kreuzberg)
* Friedrichstraβe (Mitte)
* Karl-Marx-Straβe (Neukölln)
* Bölscherstraβe (Köpenick)
* Alte Schönhauser Straβe (Mitte)
 
Förhoppningsvis känner du dig lite mer rustad för en tripp till världens bästa stad (obs, inte alls partisk...) ♥
0 kommentarer publicerat i Allmäna tips & info om Berlin
Taggar: Berlin, Best of Berlin, Best.Of.Berlin, Corona i Berlin, berlinblogg, berlinguide, berlintips, best of berlin, bestofberlin, cash is king, corona, coronaregler Berlin, cykla i Berlin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...