Gleis 17

På tal om att det imorgon är officiell valdag i Sverige (kanske har du röstat redan och om inte - bestäm dig nu och lägg din röst idag eller imorgon!) så ville jag skriva ett par ord om en minnesplats i Berlin vid namn Gleis 17. I den stora skogen i västra Berlin som heter Grünewald finns det ett gäng tågspår. Ett par av dem trafikeras idag av BVG, Deutsche Bahn som kör tåg medan andra ligger orörda.
 
Från dessa tågspår fraktades judar under andra världskriget till arbetsläget, koncentrationsläger eller rena förintelseläger. Från dessa tågspår bestämde "starka och rena" vita män vilka som inte var värda att leva i en stad och vilka som helt sonika skulle dö. Detta på grund av att de hade en annan religion, en annan uppfattning eller ett annat utseende än dem. 
 
Jag skulle rekommendera alla att läsa på, innan valet görs imorgon, hur Hitler tog sin makt i Tyskland. Det var inte genom korruption eller våld. Det var genom demokrati. Sakta men säkert gjordes det förändringar, för den starke vita mannen mot "de andra". Detta var inte helt tydligt från början och därför kunde det ske. I vår värld idag så ser vi vad som är på gång och vi har makten att stoppa det innan det händer. För det kommer hända.
 
När människor iställer blir vi och dom börjar det farliga. Vi måste stoppa det nu. Det kanske inte blir en förintelse på nytt. Men det blir en stark tillbaka gång, ett vi- och domtänk, ett ojämställt samhälle för både utlandsfödda och för kvinnor. 
 
Jag vill inte ha ett Gleis 17-scenario i Sverige, där människor skeppas bort för sin religion eller sin läggning. Inte i Europa. Inte i världen. Vi bor alla på denna jord tillsammans och vi kommer också från samma plats. Vill du lära dig mer om Hitlers väg till makt rekommenderar jag utställningen Topographi des Terrors i Berlins innerstad och vill du ta ett par minuter och fundera på var saker kan gå snett - åk ut till Gleis 17 i Grünewald
 
0 kommentarer publicerat i Historia i Berlin, Platser i Berlin;
Taggar: Berlin, Best of Berlin, Gleis 17, Grünewald, Topographie des Terrors, WWII, berlinblogg, berlinguide, berlintips, best of berlin, bestofberlin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...