Berlin, stadsdel för stadsdel

En fråga som ofta kommer upp när människor ska flytta till Berlin är vilken stadsdel som Berlinbor föredrar. Och det här är en klurig fråga, för det finns lika många svar som det finns människor i staden skulle jag tro. Själv landade jag i Berlins nordvästra delar, precis på gränsen mellan Charlottenburg och Moabit. Ett för mig perfekt läge då jag älskar vatten och natur, såväl som stad och liv.
 
Innan jag flyttade till Berlin var dock min förhoppning att hitta något i gränslandet mellan Schöneberg och Kreuzberg, då känslan i Berlins södra delar även det är något som lockar mig. Nästa boende i Berlin tror jag detta till trots får bli i Prenzlauer Berg då den känslan här är fantastisk.
 
Att välja en stadsdel efter var ditt jobb finns eller var din skola ligger är inte så viktigt i Berlin skulle jag vilja säga. Det går snabbt att ta sig från A till B med hjälp av kollektivtrafik, på cykel eller till fots. Var tror du du hamnar?
 
 
Jag har i vilket fall staplat upp en karta med 11 punkter, vilket var representerar en stadsdel - från väst till öst. Varje stadsdel har sin charm och jag kommer här gå igenom dem så som jag uppfattar dem, för detta kan såklart skilja sig också beroende på person. Vi börjar i vilket fall med Charlottenburg. 
 
1. Charlottenburg. Berlins klassiska stadsdel som bjuder på vackra byggnader och lugna gator. Vissa områden inom Charlottenburg kallas i folkmun Lilla Paris, vilket går att känna just på husen härikring, de många små caféerna och lite finare butikerna. Om du vill bo i Charlottenburg ska du gilla lugn och ro.
 
2. Wilmersdorf. Charlottenburgs lillasyster skulle man kunna säga. Här bor många barnfamiljer och speciellt svenska sådana då svenska skolan ligger i Wilmersdorf. Lugna kvarter och mysiga små krogar och caféer hittar du här.
 
3. Wedding. En trevlig stadsdel som är lugn men som samtidigt bjuder på trevliga karterskrogar, butiker och barer. Här bor många studenter, då det är billigare att bo här än inne i Berlins stadskärna. Trots detta har du i Wedding nära till vimmel då både buss, u-bahn och s-bahn kan ta dig in till stan inom loppet av ett par minuter. 
 
4. Moabit. Här bor de som liksom jag gillar att bo nära vatten och natur. En del av Berlins turkiska befolkning hittar du här, främst kring Turmstraβe som är en av Berlins restauranggator. Du bor nära vimlet i Mitte men ändå i ett relativt lugnt område. Att just bo granne med Berlins vattendrag är en av Moabits stora fördelar, om du frågar mig.
 
5. Schöneberg. Berlins gaytätaste områden och det märks främst på butikerna och barerna kring Nollendorfplatz. Ett område som jag upplever som tryggt som tjej (kanske tack vare den starka gaykulturen?) och som trevligt med sina många personliga caféer och restauranger. Ligger även granne med Berlins partystadsdel Kreuzberg om man vill ha nära till fart och fest.
 
6. Mitte. Ligger mitt i staden och tjuder av puls och folk. Här är det alltid något på gång och du har här nära till precis allt. I de norra delarna av Mitte är det lugnare medan det i södra delarna är mer liv och rörelse. Ett stort område som täcker Berlins största turistattraktioner och shoppinggator. Att bo mitt i Mitte kan jag tänka mig kan vara högljutt medan det i norr är lite lugnare.
 
7. Kreuzberg. Berlins partydistrikt nummer ett. I Kreuzberg känner du av Berlins multikulturella stämning vart du är går och här finns små butiker men främst caféer, barer, klubbar och restauranger att besöka. En aldrig sinande källa till nyheter vad gäller fest och mat. I Kreuzber blir det mer fest ju längre nordöst du kommer medan det i söder är en lite lugnare känsla.
 
8. Neukölln. Här samt i Kreuzberg hittar du den största delen av Berlins turkiska befolkning. Och när jag skriver det så menar jag verkligen att det är en stor del turkar här (om det nu gör skillnad för någon), då Berlin är den stad med störst andel turkar utanför Turkiet. Även här är det bitvis festig stämning men även familjevänligt kring de grönstråk och kanaler som finns här.
 
9. Prenzlauer Berg. En stadsdel som har något för alla skulle jag vilja påstå. Här är lugnt att bo med barn, här är trevligt att bo om du gillar barer och här finns dussintals med mysiga små butiker och parker att landa på. Närheten till Mitte är trevligt och till Mauerpark som blomstrar för fullt om somrarna. Ja, en personlig favorit. 
 
10. Friedrichshain. Är du hipster så är det här du ska bo, skulle man kunna börja om Friedrichshain. Här hittar du fräna personliga butiker, marknader, barer och klubbar. Liksom i övriga Berlins södra stadsdelar är här lite mer rufft än i norra vilket spär på hipsterkänslan om att inte alltid vara så fin i kanten, vilket ger stadsdelen dess sköna avslappnade känsla.
 
11. Lichtenberg. Stadsdelen för dig som vill bo nära festen men ha det lugnt hemma. Du bor nära ringbahn som tar dig överallt i stan inom 20 minuter och allt är därför inom räckhåll. Hipsterkänslan från Friedrichshain har dämpats en liten smula men finns kvar bland de små butiker och barer som då och då öppar upp, stänger och öppnar igen i området. 

Detta är ett inlägg som kommer fyllas på och uppdateras allt eftersom.
0 kommentarer publicerat i Bo i Berlin, Flytta till Berlin, Leva i Berlin, Ny i Berlin;
Taggar: Berlin, Best of Berlin, Friedrichshain, Kreuzberg, Lichtenberg, Mitte, Prenzlauer berg, Stadtteil, Wilmersdorf, berlinblogg, berlinguide, berlintips, best of berlin, bestofberlin, charlottenburg, kiez, moabit, neukölln, schöneberg, stadsdel, wedding
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...