Berlins höjdpunkter 2.0

En sak som jag återkommer till lite titt som tätt är utkiksplatser för bilder eller helt sonika vyer över Berlin. På tal om just rooftops i Berlin kommer här en liten lista över platser som kan ge dig schyssta bilder över Berlin. Bilder tagna från ovan är trevligt, anser jag själv, och Berlins höjdpunkter är på toppen av toppen.

 
Vi börjar med klassikern: TV-tornet. Uppstickigast i stan och helt klart det som främst är Berlins symbol. Kostar ett par € att åka upp i, efter du tagit dig an kön, men kan vara värt om du vill få en utsikt över Berlin högt ovan övriga byggnader. Det som är synd med att åka upp i TV-tornet (eller kanske dess styrka, beroende på hur man ser det) är ju att TV-tornet i sig inte kommer med på bild. Det kan deet dock göra om du istället åker högst upp i Park Inns byggnad.
 
Höst upp på Park Inns hotell finns en terass som bjuder på trevlig utsikt mot väst med TV-tornet i blickfånget. Kostar ca 5€, vilket är ungefär halva kostnaden mot TV-tornets. I närheten ligger även House of Weekend, som jag nämnde här bland Berlins takbarer, vilket även det ger en fin utsikt över Berlins mer östra delar. 
 
Att vandra upp i Domen, Berliner Dom, är ett annat tips. Om jag minns rätt kostar det 3€ att gå in i Domen och då är det fitt fram att vandra upp i kupolen. En höjdpunkt som inte alla känner till men som är häftig att få uppleva. Du kan spatsera runt kupolen och spana in Berlin och dess museuminsel från lite olika vinklar. Tips!
 
Pic:  Loewe7
 
I östra Berlin finns Deck 5 och Sky Kitchen, som jag nämnde bland takbarerna, som bjuder på finfin utsikt. En relativt okänd fotoplats över Berlin är dock Zionkirche. Placerat mellan Mitte och Prenzlauer Berg på en kulle ger kyrkans välvda bågar en perfekt inramning mot TV-tornet, bland annat. Nästan så väl så att man tror att det var planerat. Kostar 2€ och går endast att spanas in på söndagar kl. 12-16. 
 
Ytterligare tips, som är placerde kring Potsdamer Platz, är Panorama Punkt. Högst upp i Kollhoff Tower finns en utkiksplattå som du kommer upp i genom att ta en sjukligt snabb hiss upp. Även detta kostar ett par € men kan vara trevligt då du lättare får bilder krings Berlins centrum (som i mitt i stan).
 
I samma område, mellan Potsdamer Platz och Checkpoint Charlie håller även Berlins Hi-Flyers till. De styr över Berlins mest kända luftballong som via en vajer lyfts upp X-antal meter upp i luften. Ett spännande sätt att få en utblick över Berlin. Om luftballongen lyfter för dagen eller ej styrs dock av vädret, då blåst inte är det bästa för just denna luftballong. 
 
För Berlins västra delar rekommenderar jag antingen någon av de takbarer jag nämnde här, så som Monkey Bar eller Puro, men även Siegessäule, Guld-Elsa som sprider sina vingar över Tiergarten. Trappan upp är inget för de svaghjärtade men kan vara värt det om du vill se Tiergarten från ovan och Brandenburger Tor i fjärran. 
 
Utöver dessa har vi två doldisar. Funkturm är västra Berlins TV-torn, påminner om Eiffeltornet i utformning och ger dig en fin utsikt över Väst-Berlin. Även tekniska universitetets (TU) cafeteria är lite utav ett wild card. Kostar gratis och finns högst upp i Telecom Tower vid Ernst-Reuther-Platz. Bjuder kanske på mindre kända vyer men håll till godo - det är fortfarande Berlin ♥
 
De södra bitarna då. En "byggnad" som är cool är Schönebergs Gasometer. Ett sjukligt högt gammalt gasverk som struktur stoltserar högt över Berlins södra delar. Kostar runt 20€ att vandra upp i (endast med guide!) och är bara något för den äventyrlige. I söder finner vi (så klart) även Klunkerkranich som i sig är en klassiker. 
 
 
0 kommentarer publicerat i Se & göra i Berlin, Sevärdheter i Berlin;
Taggar: Berlin, Berliner Dom, Berlins höjdpunkter, Best of Berlin, Deck 5, Domen, Funkturm, Gasometer, Hi-Flyers, House of Weekend, Klunkerkranich, Luftballong, Monkey Bar, Park Inn, Park Inn Terrace, Puro, Siegessäule, Sky Bar, Sky Kitchen, TV-tornet, The Dome, berlinblogg, berlinguide, berlintips, best of berlin, bestofberlin, höjdpunkt, panorama punkt
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...