Mittelpunkt Berlins

Så, vad är den röda pricken för något? Jo detta ska vara Berlins geografiska mittpunkt. (I alla fall enligt gränserna som sattes 1996. Gränser tenderar ju att flytta sig hipp som happ nu förtiden, men vi kan hålla fast vid denna för nu...) På Alexandrinenstrasse hittar du i vilket fall en liten stenplakett som berättar för dig om de koordinater du står vid och vad de betyder i Berlin som stad. Kanske inget speciellt sådär men ändå något jag hade velat vandra förbi.
52° 30′ 0″, 4 -  13° 24′ 15″, 1
 
Om inget annat kan du ta en sväng förbi Judiska museet när du ändå är i närheten, eller käka en bit mat på Oranienstrasse. Jag skriver upp detta på min se och göra-lista i alla fall. Varje bit av Berlin är värd att lära sig mer om, om du frågar mig.
 
För den som tidigare trott att Berlins mittpunkt är kring U-bahn stationen Stadtmitte kan jag berätta att den stationen först fick sitt namn år 1936. Detta inför olympiska spelen som hölls i staden då, för att besökare lättare skulle veta var "folklivet" i stan fanns. Innan dess hette Stadtmitte Friedrichstadt.
 
Pic: tagesspiegel.de
0 kommentarer publicerat i Historia i Berlin, Platser i Berlin;
Taggar: Alexandrinenstrasse, Berlin, Kreuzberg, Mittelpunkt Berlins, Tagesspiegel, berlinblogg, berlinguide, berlintips, best of berlin, bestofberlin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...