Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

Jul- och nyårshelgen har passerat och som vanligt så går tiden alldeles för fort när man är ledig tillsammans med de man tycker om. Under dessa dagar har min kära mamma (hej, hej!) också påpekat att hon så gärna vill läsa lite mer om hennes favoritkyrka i Berlin. Hennes, tillsammans med många andras. Så här kommer det...

 

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche måste vara en av Berlins mest kända kyrkor och utan tvekan den som besöks och fotograferas mest av turister där den är belägen på Kurfürstenstrasse, mitt på ett av alla de centrum som finns i Berlin.

 

Kyrkan byggdes 1891-1895 och byggdes ursprungligen till minne av Wilhelm den förste. Kyrkan skadades svårt 1943 och blev totalförstörd under krigets slut två år senare. 1959 började en ny kyrka byggas och man valde att behålla de gamla kyrkoruinerna. I folkmun kallas kyrkruinen "den ihåliga tanden" / "Hohler Zahn".

 

Arkitekten Egon Eiermann designade den nya kyrkan, som står bredvid den gamla, vilken har kommit att kallas "puderdosan" och "läppstiftet" / "Lippenstift und Puderdose" på grund av formerna. Inne i puderdosan finner man Karl Hemmeters väldiga Kristusfigur som är väl värd en titt. Själva kyrkan i sig är även värd en stund då den gör sig väldigt vacker i nattljus.

 

I nuläget är dock kyrkan inpackad, i vad som ser ut att vara vita plastplattor, och ser mer ut som ett vanligt höghus än som en gammal kyrka. Detta då den renoveras för att inte få liknande form som lutande tornet i Pisa...

 

 
Kyrkan finner ni på följande adress och på deras hemsida finns även information om när den är öppen för besökare. För både den gamla och nya kyrkan är fina inifrån också.
 
Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche
Breitscheidplatz
107 89 Berlin
 
U-bahn: Kurfürstendamm (U1, U9), Zoologischer Garten (S-grundplats, U9)
 
Hemsida: LÄNK

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...